Η αύξηση των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μέτρο στήριξης του ιδρύματος για το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο από τα 22 τμήματα τα 16 επέλεξαν το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, που είναι το 0,8.

Τον υψηλότερο συντελεστή, το 1,2 όρισαν τα τρία δυνατά πολυτεχνικά τμήματα της Κοζάνης. Και συγκεκριμένα το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών , το Μηχανολόγων Μηχανικών και το Χημικών Μηχανικών. Το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών και το Ψυχολογίας στην Φλώρινα επέλεξαν το 1 και το Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στην Καστοριά το 0,96.

14 τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται κάτω από τη βάση με ουραγό με 1.350 μόρια το Τμήμα Ορυκτών Πόρων της Κοζάνης. Όμως για μια ακόμα χρονιά υπερέχουμε ποσοτικά όταν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Κοζάνη θα δεχτεί 470 φοιτητές και το Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά 452.Τέσσερα ακόμα τμήματα έχουν πάνω από 300 φοιτητές όπως το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Κοζάνη με 350, το Γεωπονίας στην Φλώρινα με επίσης 350 , το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά με 329 και το Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στην Κοζάνη με 320.Τέτοια νούμερα δεν συναντώνται σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο της χώρας .

Το σίγουρο είναι ότι η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο ίδρυμα δεν σημαίνει τίποτα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Είναι εντελώς διαφορετικό να ενισχύονταν αριθμητικά τα ισχυρά πολυτεχνικά τμήματα , κάτι που δεν συμβαίνει. Όταν στο Δημοκρίτειο της Θράκης η Νομική της Κομοτηνής θα δεχτεί φέτος 506 φοιτητές και αντίστοιχα το Τμήμα Φυσικής Αγωγής 400. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Γρεβενά από 300 φοιτητές θα δεχτεί 452 και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Κοζάνη από 400 θα δεχτεί 470…

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενισχύεται ποσοτικά σε αδύναμα τμήματα κάτω από τη βάση που δεν προτιμώνται. Παραμένει λοιπόν ζητούμενο η ποιοτική αναβάθμιση των τμημάτων για να γίνουν ελκυστικά .Η προτεινόμενη συγχώνευση τμημάτων από πλευράς Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο πρότυπο του Πανεπιστημίου Πατρών ίσως να αποτελεί πλέον μια ενδεδειγμένη λύση. Διότι αλλιώς ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα .

Ιωάννα Παπαδημητρίου