ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Στους δρόμους βγαίνουν για ακόμη μια φορά οι αγρότες, διεκδικώντας αλλαγές από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Μάλιστα, σε συνάντηση που έγινε στην Πανελλαδική Γραμματεία του Συντονιστικού Αγροτών, αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις, ενώ οι αγρότες και στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να πάρουν αποφάσεις εντός των προσεχών ημερών, ώστε να κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους, από τις 22 Ιανουαρίου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο εκπρόσωπος συντονιστικού αγροτών στη Δυτική Μακεδονία Δημήτρης Μόσχου, χθες συνεδρίασε η πανελλαδική γραμματεία συντονιστικού, στην οποία συμμετέχει και η περιοχή μας, ήδη από τις κινητοποιήσεις του 2016. Οι αγρότες δεν έμειναν άπραγοι το προηγούμενο διάστημα, αφού έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας , για διάφορα ζητήματα που προέκυψαν στη Δυτική Μακεδονία και είχαν να κάνουν περισσότερο με τον ΕΛΓΑ και διάφορα σχετικά ζητήματα. Η απόφαση που πάρθηκε στην πανελλαδική γραμματεία αγροτών, αφορά στη δημιουργία μπλόκων από τις 22 μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου και επίσης, να γίνει μια μεγάλη κινητοποίηση στις 3 Φεβρουαρίου στην έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τα προβλήματα που θέλουν να αναδείξουν οι αγρότες μέσα από τη διαδικασία αυτή, είναι πρώτα απ’ όλα το ασφαλιστικό των αγροτών , μιας και από τη φετινή χρονιά αυξάνει η φορολόγηση του εισοδήματος, γεγονός το οποίο θα είναι δυσμενές για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τον ίδιο. “Το υπουργείο λέει πως η ασφαλιστική εισφορά δεν αφαιρείται, αλλά θα είναι στο καθαρό εισόδημα , με αποτέλεσμα να ανεβάζει τα χαμένα χρήματα στο 16%, παρότι θα είναι μικρή η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς “, τόνισε ο ίδιος. Ακόμη, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου , με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική η ενασχόληση για κάθε νέο αγρότη . Ακόμη, πρόβλημα υπάρχει και με τους κτηνοτρόφους, μιας και η αγορά κρεάτων έχει κρατήσει χαμηλές τις τιμές , αλλά και στο γάλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση στο 15%.
Δεν λείπουν, όμως και τα τοπικά προβλήματα για τη Δυτική Μακεδονία και χρηματικά κονδύλια , με αποτέλεσμα πέρυσι και πρόπερσι να χάσουν χρήματα. Ακόμη, αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε με βάση τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι μεταβιβάζονται κόστη στους αγρότες. “Αντί να πάνε καλύτερα τα πράγματα, πάνε χειρότερα”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε, ακόμη και στα αιτήματα της κυβέρνησης, λέγοντας πως ζητούν κυβέρνηση ένα αφορολόγητο της τάξης των 12.000 ευρώ . Ακόμη, για το κομμάτι των κατασχέσεων, ζητούν να μην εκποιηθούν αγροτικές κατοικίες και κτήματα, μέχρι τις 300.000 ευρώ , από παλιά δάνεια. Επίσης, μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα για τις τιμές, μιας και τα περισσότερα προϊόντα είναι απλήρωτα, ενώ πολλές βόμβες σκάνε και στην περιοχή μας. Επίσης, μπαίνει ζήτημα ασφαλιστικής εισφοράς, μιας και το ΕΦΚΑ φέτος αυξάνεται. Ακόμη, ζητούν αναπροσαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λέγοντας ότι και στη Δ Μακεδονία αρκετά προϊόντα είναι απλήρωτα από πέρυσι.
Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, από τον αγροτικό κλάδο, ο ίδιος απάντησε πως υπάρχει κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας γενικότερα. Παρόλα αυτά, τόνισε πως οι αγρότες μπαίνουν μπροστά σε πολλά ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής που μετακυλύετε στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και το ΕΝΦΙΑ. “Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς αγώνες και θυσίες δεν αλλάζει τίποτα”, ανέφερε.
Για τις κινητοποιήσεις περιφερειακά, θα γίνουν συσκέψεις και μέσα στην εβδομάδα, ώστε να αποφασιστεί που θα στηθούν μπλόκα στην Κοζάνη και περιφερειακά. Στο τραπέζι θα μπει το μπλόκο στα τελωνεία, ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε, ανάλογα με τις δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν , θα γίνουν και οι ανάλογες κινητοποιήσεις.

Β.Σ.