“ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ” ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Ενάντια στην υγειονομνική ταφή των σκουπιδιών από τις γειτονικές πόλεις Βέροιας και Κατερίνης στον ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ τάσσεται ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, χαρακτηρίζοντας για μια ακόμη φορά ως “αδιανόητο” να μην πληρώνουν κόστος διαχείρισης απορριμμάτων οι εν λόγο δήμοι, αντίθετα όμως να πληρώνει το υπέρογκο κόστος ο Δυτικομακεδόνας δημότης.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει στο ράδιοΛόγος την απόφαση να έρθουν στην περιοχή τα σκουπίδια από τις πόλεις της Βέροιας και της Κατερίνης, για ταφή στον ΧΥΤΑ, ο κ. Ζαμανίδης εξέφρασε την αντίθεσή του. Χαρακτηριστικά, σχολίασε τις παλαιότερες αποφάσεις που είχαν παρθεί από τη ΔΙΑΔΥΜΑ αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί  ποτέ. “Σκουπίδια δεν είχαν έρθει ποτέ από την Κατερίνη στη Δυτική Μακεδονία και δεν ξέρω αν θα έρθουν. Από τη Βέροια, εδώ και πολλά χρόνια, έρχονται τα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας”, τόνισε ο κ. Ζαμανίδης, εκφράζοντας την αντίθεσή του και για την ταφή των απορριμμάτων της Βέροιας στον ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ. Ο δήμαρχος Εορδαίας κάνει λόγο, επίσης, για το μεγάλο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων που επωμίζονται οι δυτικομακεδόνες, λέγοντας πως: “Δίνουμε τη μάχη μας. Την είχαμε δώσει και στη ΓΣ πριν από ένα χρόνια, όταν ετέθη το θέμα της Κατερίνης. Το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων διπλασιάστηκε, ενώ για τα εν λόγω απορρίμματα που ζητείται να έρθουν, το κόστος θα πέσει στο μισό. Είναι αδιανόητο τα σκουπίδια που έρχονται από μακριά να μην έχουν κόστος διαχείρισης και ο δυτικομακεδόνας να πληρώνει! “, λέει σε έντονο ύφος.
Εντωμεταξύ, η άλλη άποψη των δημάρχων, είναι πως το όποιο ποσό πληρώσει ο δήμος που στέλνει τα σκουπίδια του θα είναι και ελάφρυνση για το κόστος διαχείρισης των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Εορδαίας διαφωνεί κάθετα, ειδικά όταν ανεβαίνει σημαντικά το κόστος διαχείρισης για τους εδώ δήμους μετά τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων. Η επιβάρυνση σε ετήσια βάση μετά τη λειτουργία της μονάδας είναι στα 2 εκ. ευρώ το χρόνο , τονίζει.


Β.Σ.