«Η ΔΕΗ ήταν είναι και θα παραμείνει στη ΔΕΗ»

Ο Γιώργος Στάσσης , πρόεδρος της ΔΕΗ μιλώντας από την Πτολεμαΐδα στην Ημερίδα για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε ότι η απολιγνιτοποίηση τρέχει εδώ και μια δεκαετία. Το 2008 η παραγωγή λιγνίτη από τους 60 εκ τόνους έπεσε στους 50,ενώ το 2019 βγάλαμε 12 εκ τόνους , πέντε φορές κάτω. «Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα και για τον τόπο» τόνισε.

Το ότι κλείνει το 2020 το Αμύνταιο και το 2021 η Καρδιά ήταν γνωστό από πριν, έχουν φτάσει οι μονάδες τα όριά τους. Η Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργεί και μετά το 2028 όχι όμως με το ίδιο μείγμα, δεν θα καίει δηλαδή καίει λιγνίτη. Το κόστος παραγωγής λιγνίτη ήταν 30-40 ευρώ τη μεγαβατώρα και τώρα φτάνει πάνω από 60-65 ως και 90-100 ευρώ ανάλογα με την περίοδο, την αιχμή και το σύστημα.

Στο ευρωκοινοβούλιο συνέχισε υπάρχουν περισσότεροι πράσινοι, μια νέα σύνθεση που ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση της επιχείρησης είχε φτάσει στο απροχώρητο, υπήρχε χρηματοδοτικό κενό 956 εκ ,οι ορκωτοί δύο φορές διαμήνυσαν την πτώση της . Οι επιχείρησες μπορεί να έχουν περιουσία αλλά χρεοκοπούν από έλλειψη ρευστότητας , τόνισε.

Η επιχείρηση πλέον αναβαθμίστηκε , υπάρχει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να χάνει 200 και 300 εκ τον χρόνο. Οι μονάδες δουλεύουν μόνο για τηλεθέρμανση για αυτό και έγινε ένα πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσής τους..

Γιατί στη Γερμανία συνεχίζουν με λιγνίτη

Η θερμογόνος δύναμη του λιγνίτη είναι ένα προς δύο σε σχέση με το λιθάνθρακα της Γερμανίας, η σχέση εκμετάλλευσης στην Ελλάδα είναι ένα προς πέντε και όχι ένα προς δυόμιση όπως στην Γερμανία. Το πρόβλημά τους είναι ότι κάποιες μέρες το χρόνο δεν μπαίνουν στο σύστημα, ενώ σε εμάς ψάχνουμε πότε μπαίνουν. «Καμία σχέση ο λιγνίτης ο δικός μας με το λιθάνθρακα της Βόρειας Ευρώπης» τόνισε ο κ. Στάσσης με 65-100 ευρώ το κόστος της μεγαβατώρας στην Ελλάδα και γύρω στα 45 στη Β. Ευρώπη.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

Το ήπιο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης δίνει χρόνο για λύσεις στην τηλεθέρμανση και να μην υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα. Για τους εργαζόμενους δεν θα υπάρξει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού. Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δίνονται και άλλες δυνατότητες, όπως η εθελούσια έξοδος , κάποιοι θα μετεκπαιδευτούν , κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν ομαλώς, κάποιοι θα πάνε στο δημόσιο.

«Η ΔΕΗ ήταν είναι και θα παραμείνει στη ΔΕΗ» συνέχισε ο πρόεδρος . Ετοιμάζει επενδύσεις φωτοβολταικών πάρκων 2 και 1 GW σε Δυτική Μακεδονία Μεγαλόπολη, σχέδια για καύσεις σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας, λύσεις για πεπαλαιωμένες μονάδες ενώ στα σκαριά μελέτη για βιομάζα στην Πτολεμαΐδα 5. Έκανε λόγο για επανεπένδυση πάλι στον τόπο με τη ΔΕΗ να έχει και επιπλέον υποχρέωση αποκατάστασης .Μέσα από φυτεύσεις, κατασκευές λιμνών θα υπάρχει μια πλειάδα έργων για τα επόμενη 10-15 χρόνια με την επιχείρηση να ζητά να είναι ιδιοκτήτης αυτών των εκτάσεων. Θα αυξηθεί η ισχύς στη Μεγαλόπολη από 500 στα 700MW , θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαΐδα 5.

Φιλιώ Μπτούρη -Ιωάννα Παπαδημητρίου

Κώστας Χατζηδάκης από Πτολεμαΐδα :Οι λιγνιτικές περιοχές ειδικές φορολογικές ζώνες-Καμία αλλαγή στο εκπτωτικό τιμολόγιο-Μονάδα καύσης απορριμάτων στην Κοζάνη για παραγωγή ενέργειας

 

Άδωνις Γεωργιάδης από Πτολεμαΐδα: Ειδικός αναπτυξιακός νόμος για Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη με υψηλές πριμοδοτήσεις-Χρήματα κατά προτεραιότητα

Δακρυγόνα από την αστυνομία στους διαδηλωτές έξω από τον Παντελίδη- Δήμαρχοι και ενεργειακά σωματεία αρνούνται να συμμετάσχουν στην ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση