“Αυτή περιοχή μπορεί και θα έχει μέλλον”

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Χατζ ηδάκης μετά και τις αποχωρήσεις δημάρχων , περιφερειακών συμβούλων και ενεργειακών σωματείων από την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση στο ξενοδοχείο Παντελίδης της Πτολεμαΐδας δήλωσε ανοιχτός για συζήτηση πάνω στο σχέδιο για τη μετάβαση με συγκεκριμένα επιχειρήματα . «Έτσι γίνεται στις σύγχρονε ευρωπαϊκές δημοκρατίες» είπε με νόημα μιλώντας για τους περιβαλλοντικούς λόγους απόσυρσης των μονάδων. «Υπάρχει από την κυβέρνηση μια πράσινη ατζέντα .Ο λιγνίτης έπαψε να είναι το διαμάντι της ΔΕΗ και έχει γίνει βαρίδι» συνέχισε με τη ΔΕΗ να ζημιούται με τις εκπομπές CO2.Το 2018 η ΔΕΗ έχασε 200 εκ , το 2019 300 εκ και ακόμα περισσότερα θα χαθούν το 2020. Η επιχείρηση δεν μπορεί να σηκώνει 300 εκ τον χρόνο .»Όσοι σήμερα δήθεν εκπλήσσονται από την απολιγνιτοποίηση η συζήτηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, αφού η ισχύς των μανάδων έχει μειωθεί» .

«Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητούμε δημοκρατικά και ελεύθερα ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον μιας ολόκληρης περιφέρειας. Η κυβέρνηση απηύθυνε πρόκληση σε όλους για να μιλήσουν .Ορισμένοι από αυτούς αποφάσισαν να μην το κάνουν, προφανώς γιατί δεν έχουν τι να πουν. Μέχρι το μεσημέρι ξέραμε ότι θα έρθουν .»
Στη συνέχεια ανάφερε ότι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν παρέμβαινε με έκτακτα μέτρα για τη ΔΕΗ σήμερα δεν θα υπήρχε ούτε η ΔΕΗ ούτε η απολιγιτοπποίηση . «Αυτοί που σήμερα είναι ένοχοι δεν μπορεί να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Θα μείνουμε και σήμερα και αύριο. Όποιος έχει επιχειρήματα ας έρθει να τα καταθέσει» συνέχισε απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να ιδιωτικοποιήσει τις μονάδες , κάτι που δεν επιτεύχθηκε και αυτό δεν έγινε από συνωμοσία του σύμπαντος, αλλά επειδή κανέναν δεν επένδυσε στο λιγνίτη που είναι ζημιογόνος.

Τόνισε μάλιστα τις κινήσεις ς έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής Ο υφυπουργός κ. Θωμάς επισκέφτηκε αμέσως την περιοχή μετά τις δηλώσεις πρωθυπουργού για κλείσιμο των μονάδων .Ο ίδιος μίλησε με τους εργαζομένους χθες . Στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα υπάρχουν προβλέψεις 44 δις ευρώ σε μια δεκαετία με την περιοχή να διαδραματίζει ρόλο. Υπάρχει στο ΕΣΕΚ αναλυτικό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των μονάδων ώστε να διασφαλίζεται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος και του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Ζητήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα να επιταχύνει τους ρυθμούς της για την εκπόνηση της μελέτης μετάβασης. Η ΕΤΕ και η Ε.Ε. είναι εδώ για να υποστηρίξουν την περιοχή .Συγκροτήθηκε διυπουργική επιτροπή για το σχέδιο μετάβασης για να ενσωματώσει τις προτάσεις των τοπικών φορέων όταν τεθεί σε διαβούλευση.

Μέτρα για την επόμενη μέρα

Για τις περιοχές που μεταβαίνουν από τον άνθρακα έχουν υπολογιστεί 3, 7-4, 4 δις ευρώ. 2 GW φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία από τη ΔΕΗ, ενώ στις 17 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται συμφωνία ΕΛΠΕ και μας μεγάλης εταιρίας για την εγκατάσταση  φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 205MW. Θα γίνει εθελούσια έξοδος υπαλλήλων ,απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη χωρίς επιβάρυνση για ασφαλιστικά ταμεία .Η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των ορυχείων μια δραστηριότητα γέφυρα με άμεση απορρόφηση θέσεων εργασίας. «Αυτοί που σήμερα σκάβουν, αύριο θα σκεπάζουν με χώμα» ανάφερε ο υπουργός . Θα ξεκινήσουμε όλες τις χωματουργικές εργασίες ώστε οι εργαζόμενοι σε υπαρεργολάβους να βρουν δουλειά .

Δεν θα υπάρχει κανένα κενό σε σχέση με την τηλεθέρμανση , ενώ προωθείται το πλαίσιο μα μην διακόπτεται η τηλεθέρμανση .Η ΔΕΔΑ θα προσαρμόσει το πρόγραμμά της στα νέα δεδομένα δίνοντας προτεραιότητες στις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και του Αμυνταίου. Οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουν αν θα συνεχίσουν με φυσικό έριο ή όχι.

Αναφορά έκανε στο χωροταξικό πλαίσιο Δυτικής Μακεδονίας ,αλλά και στο εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ , το οποίο δεν θα αλλάξει όπως είπε μιλώντας για ανυπόστατες φήμες. Θα αποδοθεί από τη ΔΕΗ ο πόρος των 130 εκ ευρώ, ο οποίος για 5 χρόνια δεν αποδιδόταν. Με ευθύνε ς της πρώην περιφερειακής αρχής .Την Πέμπτη συνεδριάζει για πρώην φορά η επιτροπή για αναπτυξιακά έργα. Επίσης οι λιγνιτικές ς περιοχές θα λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του πράσινου ταμείου, γύρω στα 60 εκ έχει προβλεφθεί το 2018 και 2019. Η κυβέρνηση στηρίζει τα σχέδια του τοπικού ΦΟΣΔΑ και της Κεντρικής Μακεδονίας για μονάδα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα στην Κοζάνη με νέες θέσεις εργασίας. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα αποκτήσει ένα νέο αναπτυξιακό ρόλο , θα γίνει ένα πόλος ανάπτυξης.

Να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές ως ειδικές φορολογικές ζώνες θα ζητηθεί από την Ε.Ε. με ειδικά φορολογικά κίνητρα, θα δοθούν ειδικά φορολογικά κίνητρα για την θέρμανση και για όσους χάνουν τη δουλειά τους. Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 3, 7-4, 4 δις , είναι χρήματα που θα μπορούν αξιοποιηθούν .

Πέρα από το υδρογόνο, η περιοχή χρειάζεται ένα ολιστικό, σφαιρικό, πλαίσιο ανάπτυξης άλλο μοντέλο ζωής με βαρύτητα στη βιομηχανική πολιτική , με άνοιγμα στον αγροτουρισμό είπε ο υπουργός. Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να πολλαπλασιαστούν .Αυτή η περιοχή μπορεί και θα έχει μέλλον , είναι μια πρόκληση για την θητεία αυτής της κυβέρνησης, ολοκλήρωσε.

Φιλιώ Μπτούρη -Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

 

Δακρυγόνα από την αστυνομία στους διαδηλωτές έξω από τον Παντελίδη- Δήμαρχοι και ενεργειακά σωματεία αρνούνται να συμμετάσχουν στην ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση