Επιστολή του «Πρωινού Λόγου» στο ΥΠΕΝ, το ΓΕΩΤΕΕ και το Τμήμα Δασολογίας για επανεξέταση της απόφασης

Μετά τη ματαίωση του δημοψηφίσματος-φιάσκο στη Μεσιανή, ακολούθησε ένα ακόμα άκαρπο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων τη Μεγάλη Τρίτη για τη διάσωση του δάσους. Και την Πέμπτη 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε μια ακόμα συνάντηση στο γραφείο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Βασίλη Μιχελάκη «παραλίγο» κλειστή.

Να σώσουμε το δάσος ήταν η τελική απόφαση παρά την πολεμική ατμόσφαιρα που επικράτησε στη σύσκεψη. Το δήμο Σερβίων εκπροσώπησε ο κ .Ποντίκης με ξεκάθαρα εκφρασμένη θέση υπέρ των ανταποδοτικών.

Αφού λοιπόν όλοι, ακόμα και ο συντονιστής είναι θετικός στη διάσωση του δάσους, υπάρχει μόνο μια ξεκάθαρη επιλογή. Να ανακληθεί η απόφαση δασολογίου 20/2020 ώστε στο εξής κανένας επενδυτής να μην μπορεί να επέμβει. Διότι ακόμα και να ακυρωθούν τα δεκάδες απαλλακτικά και οι αποφάσεις για επέμβαση στην θέση «Μάνα Νερού» δεν εξασφαλίζεται το δάσος.

Το ερώτημα λοιπόν της συνέχισης με δικαστικό αγώνα ενάντια στην κοπή του δάσους παραμένει επίκαιρο, αν δεν δεχτεί τελικά η Αποκεντρωμένη την ακύρωση μιας διοικητικής πράξης που οδήγησε σε όλη αυτή τη δαιδαλώδη κατάσταση. Υπάρχει εξάλλου και το Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ανάκληση της άνω απόφασης δασολογίου, όπως άλλωστε είχαν εξηγήσει οι νομικοί του δήμου Σερβίων.

Το δάσος είναι δημόσια περιουσία, δεν ανήκει στο δήμο Σερβίων ούτε στη Μεσιανή ούτε σε κανέναν ιδιώτη για να μπορεί κανείς να λάβει απόφαση επί αυτού. Είναι ένα κοινωφελές, περιβαλλοντικό αγαθό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ως εκ τούτου ο «Πρωινός Λόγος» σεβόμενος το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της ευρύτερης περιοχής προχωρά σε επιστολή προς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το ΓΕΩΤΕΕ και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. ώστε να επανεξεταστεί η απόφαση της επιτροπής δασολογίου.

Ακολουθεί η επιστολή

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στις 25 Απριλίου άτυπο δημοψήφισμα της Μεσιανής για το Μάνα Νερού με το ερώτημα της «συνέχισης (ΝΑΙ ή ΟΧΙ) με δικαστικό αγώνα ενάντια στην κοπή του δάσους;»