Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη μαραθώνια συνεδρίαση (η απόφαση πάρθηκε στις 2:40 μετά τα μεσάνυχτα!) του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων της Πέμπτης 15 Απριλίου 2021, με ψήφους είκοσι (20) ΥΠΕΡ, μιας (1) ΚΑΤΑ και μιας (1) ΛΕΥΚΗΣ, η κοινή πρόταση του δημάρχου και των τριών παρατάξεων (ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ), να τεθεί στην Τ.Κ. Μεσιανής το θέμα λήψης απόφασης «συμβουλευτικού χαρακτήρα» με άτυπο δημοψήφισμα για το δάσος της Μεσιανής, που στη συνέχεια θα διαβιβαστεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το δημοψήφισμα θα γίνει στις 25 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι με το άτυπο δημοψήφισμα παίρνουμε την αύρα, την άποψη της τοπικής κοινωνίας : «αν πάμε δικαστικά σημαίνει ότι με την προσφυγή στη δικαιοσύνη δε δίνουμε ούτε ένα κομμάτι του δάσους .Αν δεν προσφύγουμε αποδεχόμαστε την πρόταση της εταιρείας. Αν είναι ναι πάμε σε δικαστικό αγώνα αν όχι πάμε στα ανταποδοτικά όπως παρουσιάστηκαν» . Με την πρόταση που θα επικυρωθεί από το Δ.Σ. συντάχτηκε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσιανής Κώστας Γ. Κωνσταντινίδης. Ο Βασίλης Κωσνταντόπουλος επέμεινε να τεθεί το ερώτημα «ναι ή όχι στην κοπή του δάσους» , αλλά τελικά δεν έγινε δεκτό.

ΥΠΕΡ της πρότασης ψήφισαν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι των τριών παρατάξεων που έκαναν την πρόταση, πλην του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Παναγιωτούλα που ψήφισε ΚΑΤΑ, επεξηγώντας ότι ψηφίζει ενάντια στην κοπή του δάσους της Μεσιανής. ΥΠΕΡ ψήφισε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Δημήτρης Ζάκης, ενώ στις 20 ψήφους ΥΠΕΡ προσμετρήθηκε και η ψήφος του προέδρου της Τ.Κ. Μεσιανής. ΛΕΥΚΟ – «όχι στην καταστροφή του δάσους» ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γεωργακόπουλος (απουσίαζε από την ψηφοφορία ο έτερος σύμβουλος της Λ.Σ. Αστέριος Νάκας).

Σχετικά με τα διαδικαστικά, προτάθηκε -όπως προαναφέραμε- ο τρόπος λήψης απόφασης με τη διεξαγωγή άτυπου δημοψηφίσματος («δίκην δημοψηφίσματος» κατά τον πρόεδρο του ΔΣ) για τους κατοίκους της Μεσιανής, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Απριλίου 2021. Το «δημοψήφισμα» θα περιλαμβάνει ψηφοδέλτιο με το ερώτημα: «Να συνεχίσουμε με δικαστικό αγώνα ενάντια στην κοπή του δάσους της Μεσιανής;», με δυνατότητα επιλογής του ΝΑΙ ή του ΟΧΙ. Επιπλέον θα υπάρχει και δεύτερο ψηφοδέλτιο για την επιλογή της ΛΕΥΚΗΣ ψήφου.

Τέλος, αποφασίστηκε ακόμη το «δημοψήφισμα» να διεξαχθεί με εφορευτική επιτροπή έναν δικηγόρο και δύο υπαλλήλους του Δήμου Σερβίων, καθώς και δύο αναπληρωματικούς.

Χρήστος Ελευθερίου: Να μην κοπεί ούτε ένα κλαδί, κανένα ανταποδοτικό δεν μπορεί να αλλάξει το δάσος

Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθέριου ανέφερε ότι το προηγούμενο Δ.Σ. αποφάσισε την μη κοπή του δάσους και δημιουργήθηκε μια 11 μελής επιτροπή που συνεδρίασε 3 φορές. Υπήρχαν επίσης τρεις συναντήσεις στην Αποκεντρωμένη παρουσία του Συντονιστή. Στην πρώτη παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, του προέδρου της Μεσιανής και του κ. Γιώργου Αμανατίδη ετέθη στον κ. Μιχελάκη να μην κοπεί κλαδί. Δόθηκε εντολή από τον κ. Μιχελάκη στους υπηρεσιακούς να βρεθούν αντίστοιχα μέρη, όπως ανέφερε. Η δεύτερη συνάντηση έγινε με τους επενδυτές που τους παρουσιάστηκαν πιθανά μέρη, χωρίς να παρθεί καμιά απόφαση. Στην τρίτη και τελευταία συνάντηση αποδέχτηκαν οι επενδυτές να μην πειράξουν το δάσος και να μεταφερθούν σε φαλακρά μέρη του δημοσίου, όπως ανέφερε. «Ευχαριστήσαμε τον κ. Μιχελάκη και φύγαμε».

«Η νομική υπηρεσία του δάσους της Μεσιανής συνέχισε να δουλεύει για να καταρρίψουν την απόφαση 20/2020 ώστε ουδένα επενδυτής στο απώτερο μέλλον να πάρει το δάσος. Δόθηκε εντολή σε ειδικό δασολόγο να κάνει την πραγματογνωμοσύνη ότι είναι δάσος ώστε να μην μπορεί κανείς να επέμβει στο μέλλον και περιμέναμε απλά από την εταιρία να αποσύρει τις πράξεις επέμβασης, όπως είχε υποσχεθεί. Εδώ είναι ο κ. Πετρόχειλος να μας πει γιατί δεν έκανε πίσω» είπε o δήμαρχος αναφερόμενος σε κάποια θέματα που αντιμετώπισαν στην Περιφέρεια. Κατόπιν διάβασε τα ανταποδοτικά οφέλη που πρότεινε η εταιρία με την αποδέσμευση από τα 150 στρέμματα του δάσους.

«Η θέση του δημάρχου είναι να μην κοπεί ούτε ένα κλαδί, κανένα ανταποδοτικό δεν μπορεί να αλλάξει το δάσος. Όταν μπαίνουμε σε μια δικαστική διαμάχη πρέπει να ξέρουμε ότι μπορεί να χάσουμε μπορεί και να κερδίσουμε. Η τελική απόφαση θα παρθεί από το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας» τόνισε με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

Τι είπε ο πρόεδρος

Ο κος Κώστας Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Μεσιανής τόνισε ότι «κανένας μεσανιώτης δεν θέλει να κοπεί το δάσος. Είμαστε κατά της κοπής του δάσους. Το θέμα τώρα είναι τα ανταποδοτικά» είπε αναφερόμενος σε ιδιώτη που πριν χρόνια είχε ανάλογη πρόταση και το μόνο που κατάφερε ο πρώην πρόεδρος ήταν να καθυστερήσει το έργο . «Το βλέπω λίγο δύσκολο να γίνει δημοψήφισμα λόγω του ιού και των κρουσμάτων .Η εταιρία δεν φεύγει από το δάσος. Η λύση είναι η δικαστική οδός. Είναι σίγουρο όμως ή θα χαθούν τα οφέλη του χωριού;» είπε αρχικά συντασσόμενος αργότερα με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τι αποφάσισε η 11 μελής επιτροπή

Η Ρίτσα Σπυρίδου ξεκαθάρισε ότι ο κ. Πετρόχειλος στη συνάντηση με την 11μελή επιτροπή ξεκαθάρισε ότι στο υπόλοιπο κομμάτι του δάσους τα ξερά δέντρα πάνε στους κατοίκους και τα υπόλοιπα τα μεταφυτεύουν στο υπάρχον δάσος. «Ο κόσμος της Μεσιανής διίστανται. Εμείς δεν θέλουνε να κοπεί το δάσος, αλλά να μην διχάζεται η κοινωνία σε ένα χωριό που δεν είχε ποτέ διαφορές. Δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και κοινωνικό το ζήτημα». Για τη μεταφύτευση δέντρων αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Ζάκης .

Ιωάννα Παπαδημητρίου με πληροφορίες από mikrovalto.gr