Έξι ακτινοδιαγνώστες  στο Νοσοκομείο Κοζάνης , ένας εκπαιδευμένος  στο μαγνήτη

Κι όμως στο ακτινολογικό τμήμα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης υπάρχουν έξι γιατροί και πάραυτα ο μαγνητικός τομογράφος δεν μπορεί να λειτουργήσει όλες τις ημέρες του μήνα. Με τέτοιο αριθμό ιατρικού προσωπικού θα λέγαμε ότι το τμήμα είναι υπερστελεχωμένο, οπότε και πλήρως ικανοποιητικό για την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των μηχανημάτων. Αντ’ αυτού  ο μαγνητικός τομογράφος δουλεύει μόλις 15 ως 17 μέρες σε αντίθεση με τον αξονικό τομογράφο, ο οποίος λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο κι αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς θα βγει εκτός λειτουργίας.

Εξάλλου δεν ξεχνάμε το ρόλο του ΕΚΑΒ σαν ταξί που μετέφερε συνεχώς ασθενείς από το Μαμάτσειο στο Μποδοσάκειο για μια αξονική τομογραφία. Οι μετακινήσεις στην Πτολεμαΐδα συνεχίζονται  για το μαγνητικό τομογράφο αυτή την φορά  σε ιδιώτη, μιας και η Εορδαία δεν καλύπτεται από αυτόν του Μαμάτσειου. Τα Γρεβενά, η Καστοριά καλύπτονται 100%, οι εσωτερικοί ασθενείς του Μαμάτσειου επίσης, αλλά η Πτολεμαΐδα είναι ακάλυπτη, τουλάχιστον από το δημόσιο.

Οι ακτινοδιαγνώστες του Μαμάτσειου  χρειάζονται  εκπαίδευση  για να χειριστούν το μαγνητικό τομογράφο και στην παρούσα φάση μόνο μια γιατρός, η οποία έχει ξεπεράσει τα όριά της εξυπηρετεί όλους τους ασθενείς της Δυτικής Μακεδονίας. Η ίδια μπορεί να εκπαιδεύσει κι άλλους γιατρούς στο Μαμάτσειο ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς. Ο διευθυντής του τμήματος   όμως κ. Χριστόφορος Πουζουκίδης επέλεξε να εκπαιδευτεί ο ίδιος στην Θεσσαλονίκη στον μαγνητικό τομογράφο χωρίς ακόμα η εκπαίδευσή του να έχει ολοκληρωθεί. Η δυνατότητα εσωτερικής εκπαίδευσης των γιατρών εξετάζεται σοβαρά για το εγγύς μέλλον, μια ευκολότερη και υπαρκτή  λύση η οποία δεν επιλέχθηκε.

Οι τέσσερις μαγνητικοί τομογράφοι της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να θεωρούνται πολλοί σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, μιας και η μαγνητική δεν θεωρείται επείγουσα εξέταση. Δεν μπορεί όμως να υπάρχει στο Μαμάτσειο και να μην λειτουργεί προς όφελος τρίτων…

Ι.Π.