H ατμόσφαιρα είναι ο μανδύας που προστατεύει τη ζωή πάνω στη Γη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων,στη βλάστηση, τα ζώα, το έδαφος, αλλά και στις ανθρώπινες κατασκευές όπως τα αρχαία μνημεία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και αυτό που έχει τις εμφανέστερες και αμεσότερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σε μεγάλο βαθμό η ατμοσφαιρική ρύπανση εμφανίζεται στις μεγάλες πόλεις και στις βιομηχανικές περιοχές.

Στα εδάφη του νομού Κοζάνης παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειαςτης χώρας, λόγω των πλουσίων κοιτασμάτων σε λιγνίτη.Η εξόρυξη λιγνίτη σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  αποτελούν τη βασικότερη οικονομική  δραστηριότητα που συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.

Παρόλο την οικονομική ανάπτυξη που πρόσφερε στην περιοχή η εκμετάλλευση του λιγνίτη, έχει δημιουργήσει και δυσεπίλυταπεριβαλλοντικά προβλήματα. Η καταστροφή της συνέχειας των γεωλογικών επιφανειών καιτων υδροφορέων της περιοχής, αλλά κυρίως η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείτε λόγω των υπερβάσεων των ορίων στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων (PM), του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του διοξειδίου του Θείου (SO2) και των διοξειδίων του αζώτου (NOx), είναι μερικά από τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα τις περιοχής.

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη, του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, εκπονήθηκε η διπλωματική διατριβή με τίτλο «Αποτίμηση της αξίας της βελτίωσης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή της Κοζάνης»

Η βασική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να εξαχθούν τα ζητούμενα αποτελέσματα είναι αυτή της εξαρτημένης αξιολόγησης, και η εργασία αναφαίρετε στο κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι κάτοικοι της Κοζάνης να πληρώσουν, και πόσο, για να βελτιωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή τους. Για το λόγω αυτό διεξήχθη μία έρευνα ερωτηματολογίου της οποίας το δείγμα ήταν 279 κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.

Το ερωτηματολόγιο ήταν χωρισμένο σε τρείς ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, οι ερωτώμενοικαλούνταννα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημογραφικού και οικονομικού χαρακτήρα, στην δεύτερη ενότητα, σε ερωτήσεις ώστε να δείξουν κατά πόσο τους ενδιαφέρει το περιβάλλον και κατά πόσο πολύ τους απασχολεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ στην τρίτη ενότητα οι ερωτώμενοικαλούνταννααπαντήσουν αν θέλουν να συνεισφέρουν οικονομικά για την μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης και με τη ποσό.

Βάση της ανάλυσης των ερωτηματολογίων βρέθηκε ότι μόνο το 50% των ερωτηθέντων έδειξε διάθεση συμμετοχής,και ο κύριος λόγος απόρριψης της ερώτησης συμμετοχής ήταν η επιλογή «Είναι υποχρέωση της πολιτείας» με 67%.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι υπάρχει μία άμεση σχέση κάποιων μεταβλητών όσον αφορά τη διάθεση συμμετοχής και τη διάθεση πληρωμής. Παρατηρήθηκε λοιπόν πως το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα ήταν δύο συντελεστές που όσο αυξανόταν, τόσο αυξανόταν η διάθεση συμμετοχής των ερωτώμενων. Παρόμοια και η ηλικία φάνηκε να επηρεάζει την διάθεση πληρωμής αλλά με αρνητικό πρόσημο, δηλαδή όσο μειωνόταν τόσο μεγαλύτερη η διάθεση συμμετοχής.

Όσον αφορά στις ερωτήσεις της δεύτερης ενότητας, βάση των απαντήσεων, για τη συντριπτική πλειοψηφία, φάνηκε αρχικά ένα μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την προστασία του καθώς και μια ανησυχία για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που όμως δεν επιβεβαιώθηκε με της απαντήσεις στην ερώτηση για διάθεση πληρωμής. Ενδεικτικά το 94,7% θεωρεί πολύ σημαντική την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αέρια ρύπανση, ενώ το 87,9% θεωρεί ότι η υγεία και η ποιότητα ζωής του επηρεάζεται πολύ σημαντικά από την αέρια ρύπανση.

Για την περεταίρω ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS και η μέθοδος της παλινδρόμησης. Δημιουργήθηκαν τέσσερα μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης, όπως και  δύο πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης. Η μέση τιμή της διάθεσης πληρωμής κυμαίνεται από 14,74 € / νοικοκυριό / δίμηνο  έως και 24,26 € / νοικοκυριό / δίμηνο, και η διαφορά αυτή οφείλεται στη χρήση των διαφορετικών προτύπων παλινδρόμησης.

 

Αθανάσιος Σαλεπτσής

Πολιτικός Μηχανικός

Δείτε όλη την διπλωματική εδώ http://ikee.lib.auth.gr/record/286056