Η επιτροπή Ποιότητας Ζωής εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Κοζάνης στο Ο.Τ. 267 και συγκεκριμένα στο οικόπεδο εντός του οποίου υπάρχει το ιστορικό μνημείο του Επισκοπείου / Μητροπολιτικού Μεγάρου Κοζάνης, για να κατασκευαστεί ο ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης μετά και από αίτημα της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.

Θυμίζουμε ότι η μελέτη του αύλειου χώρου του Επσικοπείου με το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης έχει πάρει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2012. Η δεύτερη και πλεονεκτικότερη θέση για το εκκλησάκι, όπως ορίστηκε από το τοπικό συμβούλιο μνημείων, δεν επισκιάζει το μνημείο, αφού δεν θα στέκεται στην κυρίως όψη του ,αλλά σε μια γωνία. Το νέο πέτρινο εκκλησάκι με αρχές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και χρήση παραδοσιακών υλικών θα συνδέεται μορφολογικά με το Επισκοπείο. Το ύψος των πέντε μέτρων με την μεγάλη κατηφορική κλίση που έχει το σημείο κατασκευής από το δρόμο δεν θα είναι εν τέλει μεγαλύτερο από 2, 5 με 3 μέτρα. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα αισθητικής βλάβης, αφού θα υπάρχει αρμονία με το μνημείο, όταν μάλιστα το προηγούμενο κτίσμα ήταν ένα κατασκεύασμα με μπετόν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης θα επιτρέψει την γνωριμία του πολίτη με το ιστορικό μνημείο του Επισκοπείου

 

Το ναΰδριο της Αγίας Αικατερίνης αιτία έριδας στο δήμο Κοζάνης-Υπάρχει η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας

Αρνητική η Κοινότητα Κοζάνης για την έγερση της Αγίας Αικατερίνης στην αυλή του Επισκοπείου-Η εισήγηση του τοπικού συμβούλου Στέλιου Χλιαρά

 

Περί του Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης (Ανακοίνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης)