Στο Πρωτοχώρι βρίσκονται από την Τετάρτη το απόγευμα τα συνεργεία του δήμου Κοζάνης μετά τα αποτελέσματα της ξαφνικής νεροποντής. Το ρέμα δημιούργησε ποτάμια στους δρόμους, πλημμύρισαν σπίτια, ενώ η κατάσταση για τους διαβάτες ήταν τουλάχιστον επικίνδυνη.
Εδώ και δύο χρόνια παραμένει αυτή η κατάσταση με τα τελευταία καιρικά φαινόμενα να επαναλαμβάνουν το φαινόμενο. Τόσο οι τεχνικές υπηρεσίες όσο και η καθαριότητα βρίσκονται στην τοπική κοινότητα για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση που δείχνει να έχει μπροστά της πολύ δρόμο.
Η διευθέτηση των ρεμάτων του χωριού είναι το ζητούμενο και όλος ο σχεδιασμός γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι η αντιμετώπιση δεν μπορεί να είναι άμεση. Παράλληλα δίνεται βάση στον καθαρισμό των σωληνώσεων και των ρεμάτων πριν την είσοδο του χωριού , αλλά και στην συντήρηση των φρεατίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το νερό που κατεβαίνει από το Κλείτος δεν συγκρατείται στο έδαφος με αποτέλεσμα η επανάληψη και η ένταση των φαινομένων να δημιουργούν το ρέμα.
Στον Άργιλο μετά τις πρώτες εκτιμήσεις οι υπόγειες σωληνώσεις ήταν βουλωμένες για αυτό και πέφτει το βάρος στον καθαρισμό ως πιο άμεση λύση. Είναι αδύνατον όμως να σταματήσει το ρέμα χωρίς την αλλαγή της διευθέτησης των ρεμάτων, η οποία απαιτεί χρόνο και αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για το δήμο.
Ι.Π.

Φωτό Ηλίας Κωνσταντινίδης