Το Χιονοδρομικό Κέντρο των Γρεβενών άλλαξε διοίκηση. Από τον Θωμά Καραγιάννη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιείται στον ορεινό όγκο πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Καραγιάννη της Ν.Δ. από τη Δεσκάτη. Πραγματικά δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά από κομματικές διοικήσεις, μιας και το χιονοδρομικό ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ανήκει στο Υπουργείο Αθλητισμού, το οποίο ορίζει τη διοίκηση.

Τα μηχανήματα του χιονοδρομικού είναι από το 1991, κοντεύουν να κλείσουν τριάντα χρόνια ζωής. Ο δήμος Γρεβενών και η Περιφέρεια, οι οποίοι και μεριμνούν για τη συντήρησή του βρίσκονται εκτός των αποφάσεων, μια κατάσταση εντελώς στρεβλή. Τώρα ένας Καραγιάννης φεύγει, ένας έρχεται χωρίς να υπάρχουν οι δυνατότητες ουσιαστικής αναβάθμισης του κέντρου. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν φρόντισαν για τις υποδομές του σε αντίθεση με άλλα χιονοδρομικά και την τοπική κοινωνία να μην αντιδρά σθεναρά.

Στόχος της νυν διοίκησης είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου χειμώνα-καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο δήμος κινείται σε ένα master plan για τον εκσυγχρονισμό του με ιδιώτη ή μέσω ΣΔΙΤ με δυσκολίες στη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Η κρίση επηρέασε το μέσο Έλληνα και οι διανυκτερεύσεις από το 2014 μειώθηκαν εντυπωσιακά, όπως και τα έσοδα του έτους από τις 755.000 το 2013 στις 244.000 το 2014. Το προσφυγικό και η έλευση προσφύγων δεν είναι λοιπόν η αιτία του προβλήματος. Βεβαίως αν οι ξενοδόχοι επενδύσουν στο προσφυγικό και στα 22, 5 ευρώ το άτομο αντί μιας σταθερής ανάπτυξης, τότε προδιαγράφεται ένα δυσοίωνο μέλλον για την περιοχή, η οποία κινδυνεύει να αποχαρακτηριστεί ως τουριστική.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Τα Γρεβενά ένας νέος προσφυγότοπος – Το Χιονοδρομικό Κέντρο σε παρακμή και το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για φιλοξενία προσφύγων αυξάνεται