ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΟΥΡΙΝΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ.

Μετά τη χθεσινή μου επίσκεψη στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 9-5-2024 διαπίστωσα ότι πρέπει άμεσα να γίνουν επεμβάσεις καθαριότητας και εξωραϊσμού. Η έκταση που καταλαμβάνει το Μουσείο είναι η εντός περιφράξεων σαράντα τρία στρέμματα και άλλα τόσα περίπου η εκτός. Στην εκτός περιλαμβάνονται ο ασφαλτοστρωμένος χώρος υποδοχής με τον πλάτανο και την παραδοσιακή βρύση, το μνημείο των Κυπρίων Αγωνιστών, λιθόστρωτα καλντερίμια, ο μνημειακός χώρος του Αγνώστου Μακεδονομάχου, το μπρούτζινο άγαλμα της Ελευθέριας στο ψηλότερο σημείο του χώρου και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος με την προτομή του Ήρωα των Ψαρών Νάνου Τσόντα.

Πλήθος από λιθανάγλυφα προσωπικοτήτων και επιγραφές κοσμούν όλους τους αναλυτικούς πέτρινους τοίχους που πρέπει άμεσα να συντηρηθούν διότι καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου. Κτίσματα μένουν ασυντήρητα, χωρίς να ευθύνεται για αυτό ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών, από τότε που κατασκευάσθηκαν και κινδυνεύουν να καταστραφούν. Δένδρα που έχουν μεγαλώσει έκλεισαν πολλούς διαδρόμους και πρέπει άμεσα να κλαδευτούν.

Πρέπει να γίνει συντήρηση του υδροδοτικού δικτύου ύδρευσης, άρδευσης και καλλιέργεια των πηγών προς την κεντρική δεξαμενή κλπ.

Όλες οι παραπάνω εργασίες δεν μπορούν να γίνουν μόνο από τον Σύνδεσμο χωρίς την εθελοντική βοήθεια όσων αγαπούν το Μ.Μ. Αγώνα.

Σύντομα ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών θα ανακοινώσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης και Συμμετοχής εθελοντών και φορέων στον εξωραϊσμό και καθαρισμό του Μουσείου.