Ο Νίκος Κουρτίδης, πρόεδρος το συλλόγου επαγγελματιών αλιέων της λίμνης Πολυφύτου μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος που αναμεταδίδεται από τους 98 FM για την κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Πολυφύτου και τις δυνατότητες ανάπτυξής της. Ο κ. Κουρτίδης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της περιφερειακής ενότητας της Κοζάνης προς τη λίμνη βλέποντας φως σε αντίθεση με τον κ. Ιάκωβο Βαϊζογλου, πρόεδρο των ερασιτεχνών αλιέων ο οποίος μιλά για πολύ αργούς ρυθμούς. Για τον κ. Κουρτίδη το τελευταίο εξάμηνο περιορίστηκε ο αριθμός των παράνομων ψαράδων, ενώ για τον κ. Βαϊζογλου η αστυνόμευση είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης.

Ο επαγγελματικός σύλλογος

«Ο επαγγελματικός σύλλογος ιδρύθηκε από το 2010 , ενώ προϋπήρχε από το 1980 ως συνεταιρισμός. Έχουμε 63 σκάφη, τα 42 ενεργά. Απασχολούμε καθημερινά 400 άτομα. Εξάγουμε γύρω στο 90% σε Ρουμανία Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία. Φέρνουμε μεγάλο συνάλλαγμα στην χώρα μας» ανέφερε ο κ. Κουρτίδης ξεκαθαρίζοντας ότι: «Άλλο ο επαγγελματίας που πάει να ζήσει και άλλο ο ερασιτέχνης που κάνει χόμπι»

Ιχθυόσκαλα και δυνατότητα ναύλωσης σκαφών

Πρότασή του είναι η δημιουργία ιχθυόσκαλας για να πουλάνε οι αλιείες κατευθείαν από τα σκάφη για να εκλείψουν οι μεσάζοντες και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας , αλλά και η δυνατότητα να μπουν κι άλλα επαγγελματικά σκάφη στην λίμνη «Να μπορεί να ρίξει το σκάφος μέσα και να ψαρέψει. . Αυτός που θα έρθει από Γερμανία θα έρθει για μια βδομάδα και δεν θα αφήσει μόνο τα σκουπίδια του. Έχουμε τεράστιους γουλιανούς. Οι σκοπιανοί έρχονται να πάρουν κάποια ψάρια 50-100 κιλά και να φεύγουν. Εδώ και έξι μήνες περιορίστηκε ο αριθμός τους .Μπορεί στη λίμνη να έχουμε 1 εκ εργαλεία. Να γνωρίζουμε ποιος μπαίνει στη λίμνη» τόνισε ο κ. Κουρτίδης.

«Προχωράμε με πολύ αργούς ρυθμούς» – «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φύλαξη»

Από την πλευρά του ο κ. Ιάκωβος Βαϊζογλου, πρόεδρος ερασιτεχνών αλιέων ανέφερε ότι «προχωράμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Θέλει αναδιάρθρωση η νομοθεσία για ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φύλαξη με τις αρμοδιότητες να είναι στην αστυνομία. Όταν ο αστυνόμος δεν μπορεί να μπει σε πλωτό σκάφος, υπάρχει πρόβλημα. Να περάσουν δικαιώματα στους θηροφύλακες» ανέφερε.

Τμηματοποίηση της λίμνης και απαγόρευση αλιείας σε κάθε είδος

«Έχουμε καταθέσει έγγραφο για να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να γίνει τμηματοποίηση της λίμνης» Από τα συνολικά 74 μ2 της λίμνης ζητήθηκε από το σύλλογο να μην γίνεται σε κάποια σημεία η επαγγελματική αλιεία και συγκεκριμένα από το αντλιοστάσιο μέχρι φράγμα Ιμέρων. «Αν πέφτουν δίχτυα και νταούλια τι να ψαρέψει κανείς. Στην αρχή οι επαγγελματίες συμφώνησαν, στην τελευταία σύσκεψη είπαν ότι δεν συμφωνούμε…» «Αυτό που ισχύει τώρα, δεν ωφελεί κανέναν» ανέφερε λέγοντας ότι «Θα πρέπει να βγαίνει υπαγόρευση για κάθε είδους ψαριού» κι όχι μόνο με τους κυπρίνους.

Τα έξι λιμανάκια και η βόλτα με το καραβάκι

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα περιβόητα λιμανάκια: «Απορώ γιατί τα κάνανε τα λιμάνια; Να έδεναν τις βάρκες τους οι επαγγελματίες αλιείς; Έδωσε η περιφέρεια 1, 2 εκ ευρώ για ποιο λόγο; Τσάμπα λεφτά» τόνισε ο ίδιος.

Να θυμίσουμε ότι η κατασκευή των έξι πλωτών λιμενίσκων σε Ίμερα, Βελβεντό, Σπάρτο, Κρανίδια, Σέρβια, Ρύμνιο κόστισε 2.625.000 ευρώ. Στόχος ήταν να μπορούν κάτοικοι και επισκέπτες να κάνουν βόλτα με το καραβάκι (ή πλεούμενο) στα νερά της λίμνης Πολυφύτου, με στάσεις στο Βελβεντό, τα Σέρβια, τα Ίμερα, το Σπάρτο, τα Κρανίδια και το Ρύμνιο! Κάθε μικρό λιμάνι θα είχε πλωτή πεζογέφυρα πρόσβασης συνδεδεμένη με ειδικό γεφυρίδιο με την όχθη, πλωτή εξέδρα υποστήριξης λειτουργιών και παροχής κυματικής προστασίας, θέσεις πρόσδεσης σκαφών και αποεπιβίβασης οικοτουριστών, σχεδόν περίκλειστο λιμναίο χώρο για διάφορες δραστηριότητες αναψυχής και συναφείς εκδηλώσεις με στόχο την τουριστική αξιοποίησε και προσέλκυση τουριστών… Προς στιγμήν είμαστε ακόμα με τη μαρίνα του Ιορδάνη Ανδρεάδη και να είμαστε ευχαριστημένοι.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Επικίνδυνα παιχνίδια στη λίμνη Πολυφύτου-Ο κυματοθραύστης της μαρίνας χώρος ψαρέματος

Φουντώνει η κόντρα μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών ψαράδων στη Λίμνη Πολυφύτου

«Για 25 ερασιτέχνες ψαράδες να φύγουν οι 800 επαγγελματίες από τη λίμνη;»