ΝΕΟ ΣΙΡΙΑΛ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ

Συνεχίζεται η διένεξη των ερασιτεχνών αλιέων με τους επαγγελματίες, για τη λίμνη Πολυφύτου, μετά τον επεισοδιακό αγώνα αλιείας του προ-περασμένου σαββατοκύριακου, που έγινε πεδίο αντιπαράθεσης λόγω των συνέργων αλιείας (δίκτυα κ.λπ.) που βρισκόταν μέσα στη λίμνη και δεν αφαιρέθηκαν. Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ψαράδων της Λίμνης Πολυφύτου Νίκος Κουρτίδης, σε συνέντευξή του στο ράδιοΛόγος απαντάει στον πρόεδρο των ερασιτεχνών Αλιέων, αντικρούοντας τα λεγόμενά του τελευταίου.

“Εμείς δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με τους ερασιτέχνες αλιείς. Αυτοί το έχουν ονομάσει κόντρα . Αυτοί είχαν τον αγώνα το Σάββατο και με το χαρτί που έχω εγώ στα χέρια δεν λέει τίποτα για να βγάλω τα δίκτυα . Ο κ. Βαίζογλου έλεγε στους επαγγελματίες πριν δέκα ημέρες να βγάλουν τα δίκτυα και τους φοβέριζε, λέγοντας ότι θα πέσουν μηνύσεις. Οι αλιείς οι επαγγελματίες με έπαιρναν τηλέφωνο. Ο Σύλλογος μας αποτελείται από 150 μέλη, έχει 70 σκάφη. Δεν είναι ο σύλλογος των 20 βαρκών…. Ο Σύλλογος μεγάλωσε πολύ , φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα, βγάζει καθημερινά ψάρια στην τοπική αγορά. Απασχολεί 500 με 600 άτομα , δίνουμε δουλειά για 40 χρόνια. Με νύχια και με δόντια φτάσαμε εδώ που φτάσαμε “, λέει σε έντονο ύφος ο κ. Κουρτίδης.

Σε ό,τι αφορά τους ερασιτεχνικούς αγώνες, οι επαγγελματίες λένε πως δεν διώχνουν κανένας: “Εμείς λέμε δημόσια, να κάνουν όσους αγώνες θέλουν. Δεν διώχνουμε κανέναν. Αλλά δεν μπορούν να μας λένε να βγάζουμε τα εργαλεία από τη λίμνη για 10-20 ημέρες. Αυτά τα εργαλεία δεν βγαίνουν και είναι πολύ δύσκολο να γίνει . Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αλιεύουμε για 10 ημέρες. Δεν μπορεί να μας ορίσει που θα ρίξουμε τα δίκτυα. Διαβάζω στη συνέντευξη που έδωσε ότι είναι 100 άτομα. Στον αγώνα κατέβηκαν 25 άτομα . Για 25 άτομα θα φύγουν τα 800 άτομα ψαράδες επαγγελματίες; Που είναι η πολιτεία; “.

Για την υπεραλίευση στη λίμνη, είπε πως είναι ψέματα όσα αναφέρθηκαν, σημειώνοντας πως ο νόμος δεν λέει πουθενά πόσα κιλά θα βγάλουν οι ψαράδες από τα δίκτυα. “Τα ψάρια δηλαδή θα τα πετούμε ψόφια στη λίμνη; Οι σκοπιανοί υπεραλιεύουν συνέχεια” αναφέρει,  Επίσης, ο κ. Κουρτίδης είπε πως το επάγγελμα της λίμνης δίνει δουλειά και σε άλλους επαγγελματίες, όπως τα πρατήρια καυσίμων. “Όταν δεν γίνεται αγώνας, σε καθημερινή βάση, ο κόσμος ψαρεύει στη λίμνη. Η λίμνη μας χωράει όλους. 100 αγώνες να κάνουν, αλλά να θέλουν να βγάλουν έξω το σύλλογο επαγγελματιών ψαράδων;”, αναφέρει σε έντονο ύφος.

Τέλος, για τα ψάρια που ψοφούν στη λίμνη, κάτι που αντέκρουσαν οι ερασιτέχνες αλιείς , ο κ. Κουρτίδης απάντησε πως η στάθμη της λίμνης έπεσε και οι επαγγελματίες βρίσκουν καθημερινά ψόφια ψάρια και καραβίδες.  Επίσης, λέει πως το 80% των επαγγελματιών αλιέων είναι κάτω από 35 ετών, που επέστρεψαν στη λίμνη για μεροκάματο και κλείνει λέγοντας πως: “Δεν ενοχλούμε κανένα. Δεν διώχνουμε κανένα. Το ότι κάνουμε έλεγχο και τους πάμε την αστυνομία είναι κακό; Πρέπει να διαφυλάξουμε τη λίμνη. Βλέπει κανείς τι γίνεται στον Ναυτικό όμιλο; “, κλείνει με νόημα.

Β.Σ.