Μήνυμα αισιοδοξίας για την επανεκλογή βουλευτή του ΚΚΕ στη Κοζάνη έστειλε η πολύ μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Στη συγκέντρωση, που συμμετείχαν εκατοντάδες νεολαίας, γυναίκες, εργαζόμενοι και απόμαχοι της δουλειάς, βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής και αυτοαπασχολούμενοι  χαιρέτισε η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παφίλης  μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παφίλης τόνισε πως μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, το αντιλαϊκό σχέδιο της επόμενης κυβέρνησης, θα βρει εμπόδια στην υλοποίησή του, καθώς μετά τις μετά τις 25 Ιούνη οι κομμουνιστές θα βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή, για να αποκρούσουν την επίθεση, αλλά και για να οργανώσουν τη λαϊκή αντεπίθεση, όπως έκαναν ακριβώς μετά τις εκλογές του Μάη, αυτές τις λίγες ημέρες, όπως αποδείχθηκε από την Καλαμιά της Κοζάνης μέχρι το λιμάνι του Πειραιά.

Αναφερόμενος στο κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως κομμάτι αυτού είναι και η συμφωνία στην προώθηση της «πράσινης» μετάβασης, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά μετέτρεψε την Κοζάνη από ενεργειακό πεδίο σε “ανεργιακό” πεδίο. Στο κοινό αυτό πρόγραμμα βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που θα καρπωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και θα πληρώσει ο λαός, η προσήλωση στις αξιολογήσεις της επενδυτικής βαθμίδας,  το Πρόγραμμα Σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ, η υλοποίηση της νέας ΚΑΠ, που έχει στόχο την καταστροφή κυριολεκτικά των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων και τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων .

«Αυτό είναι το κοινό πρόγραμμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και άλλων παρατρεχάμενων», πρόσθεσε. «Το έχουν συμφωνήσει και για αυτό και εσείς πρέπει να συμφωνήσετε ότι πρέπει να τους παλέψουμε. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να δυναμώσει το ΚΚΕ, να τους αιφνιδιάσουμε και σε αυτές τις εκλογές!».

Ακόμα, στην ομιλία του τόνισε πως ο  Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξαν και διαλέγουν τους συμμάχους τους, από τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ του Καμένου που κάναν μαζί κυβέρνηση, τους υπουργούς και Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνιστές των Μνημονίων που τα υμνούσαν ότι «σώζουν την Ελλάδα», ανθρώπους σαν τον Αντώναρο, αλλά και τον γνωστό αντικομμουνιστή Μαραντζίδη που θεωρεί το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ εγκληματίες και αθωώνει τους ταγματασφαλίτες, τους συνεργάτες των Γερμανών.

Από την άλλη, είπε πως και το ΚΚΕ έχει διαλέξει συμμάχους: «Πρώτα από όλα όλους τους εργαζόμενους και άλλους που αγωνίζονται μέσα στο μαζικό κίνημα, που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας. Πάρα πολλούς ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους και συγκυρίες  στήριξαν κάποτε το ΣΥΡΙΖΑ.  Όλους εκείνους τους αριστερούς και προοδευτικούς αγωνιστές, που στάθηκαν όρθιοι, που παρά τις επιμέρους διαφωνίες, στηρίζουν το ΚΚΕ

Και είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας που συσπείρωσε αυτό το κόσμο. Ο κορμός που μπορεί να αντιπαλέψει αυτή τη πολιτική και να συσπειρώσει το προοδευτικό κόσμο είναι το ΚΚΕ”

Κλείνοντας, ο Θανάσης Παφίλης είπε: «Στις 21 Μάη, καλέσαμε τον λαό να κάνει την έκπληξη ισχυροποιώντας το ΚΚΕ. Και έγινε ένα βήμα, ενισχύθηκε ένα ρεύμα αμφισβήτησης, σύγκρουσης με τη σημερινή κατάσταση, ρεύμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Πάμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, να κάνουμε το άλμα.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πιο μεγάλη έκπληξη, με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη, ακόμα πιο μαχητικούς αγώνες, με νίκες, με κατακτήσεις, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολή, σχολείο, όπου ζει άνθρωπος του μόχθου».

«Λίγες μέρες που μένουν μέχρι τις νέες εκλογές στις 25 Ιούνη, κάνουμε τη νύχτα μέρα για να φτάσουμε το Κόμμα μας ακόμα πιο ψηλά» τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Τίνα Κουζιάκη, γιατί όπως είπε, «πολλοί περισσότεροι στην πόλη μας, στα χωριά του νομού μας, καταλαβαίνουν, ότι αυτό που θα κάνει την επόμενη μέρα τη διαφορά, είναι να διατηρηθεί η βουλευτική έδρα του ΚΚΕ στην Κοζάνη! Μπορούμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια να κλέψουν την έδρα του ΚΚΕ στην Κοζάνη.

Με δεδομένο το αντιλαϊκό σχέδιο της «επόμενης μέρας», με σίγουρο το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, πρέπει ο λαός της Κοζάνης να κάνει δική του υπόθεση τη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ, για τη διατήρηση και των 26 βουλευτών σε όλη την Ελλάδα».

Ακόμα σημείωσε πως ο λαός της περιοχής καταλαβαίνει ότι τα «κοστολογημένα» προγράμματα που παρουσιάζουν τα αστικά κόμματα για τη Δυτική Μακεδονία δεν χωράνε τις ανάγκες τις δικές του. «Ο λαός της Κοζάνης, πήρε ήδη μυρωδιά για το τι θα γίνει και με τις επόμενες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο όλοι πίνουν νερό. Δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των κερδών, ψίχουλα για τις ανάγκες και τις ζωές του λαού. Το βιώνουμε ήδη. Στη Δυτική Μακεδονία ο λαός μας βιώνει ακριβώς αυτή την αντίθεση, αυτό το δίλημμα που διαπερνά την πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Ή θα αντέχουν τα κέρδη των λίγων ή θα αντέχουν οι ζωές των πολλών. Και ξέρει ο κόσμος ότι την ίδια ώρα που πακτωλός δισεκατομμυρίων περνάει πάνω από τα κεφάλια του, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν ούτε οι αναγκαίες υποδομές για την ασφαλή μετακίνησή του, όπως στην περίπτωση της γέφυρας Σερβιων.

Γιατί αυτά τα «κοστολογημένα» προγράμματα, τις απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, τις συνέπειες τους στα δικαιώματά του, στη ζωή του βίωσε από πρώτο χέρι, είτε με ανεργία, είτε με χειρότερες θέσεις εργασίας, με μετανάστευση, με ενεργειακή φτώχεια, με παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των αναγκαίων υποδομών, όπως των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Για αυτό και βλέπει, ότι παρά τις εξαγγελίες όλων, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των κομμάτων της «συμπολιτευόμενης» αντιπολίτευσης, για ανάπτυξη για όλους, για δίκαιη μετάβαση, τελικά καταλαβαίνει ότι αυτή η ανάπτυξη δεν ήταν για όλους, ότι η δίκαιη μετάβαση αποδεικνύεται «δίκαιη» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται τον πλούτο της περιοχής, τόσο το φυσικό, τόσο τις υποδομές που χρυσοπλήρωσε ο λαός τα προηγούμενα χρόνια, όσο και τον έμψυχο, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της περιοχής.

Αυτή την ανάπτυξη ζει και ο λαός της Σιάτιστας, ο λαός της Γαλατινής, που καλείται να παραδώσει το φυσικό του πλούτο για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων, τα ζει ο λαός της Καλαμιάς που ένιωσε στο πετσί του την άγρια και ωμή «επιτελικότητα» του αντιλαϊκού κράτους για να υπερασπιστεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

(…)Όμως απέναντι σε όλα αυτά, υπάρχει και άλλος δρόμος. Και ο λαός της Κοζάνης, ξέρει καλά, ότι το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις ήταν μπροστά και απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Ήταν μπροστά για να τσαλακώσουν το αφήγημα του μονόδρομου της απολιγνιτοποίησης, για να  οργανώσουν αγωνιστικά το λαό,  για να μπουν εμπόδια στο έγκλημα, για να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ. Για αυτό και ήταν και θα συνεχίζει να είναι μπροστά στην υπεράσπιση της ζωής των κατοίκων της Καλαμιάς, των δεκάδων άλλων χωριών που σήμερα πλήττονται από τη βαρβαρότητα.

Ήταν μπροστά για να υπερασπιστεί τις ζωές των εργαζόμενων, στον κλάδο της γούνας, στους μόνιμους και συμβασιούχους της ΔΕΗ, τους εκατοντάδες συμβασιούχους των Νοσοκομείων,

Ήταν μπροστά για να σπάσει στο δρόμο τις απαγορεύσεις για να υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού στην υγεία, τα δικαιώματα των υγειονομικών, που στέναζαν μέσα στις υποστελεχωμένες δομές υγείας.

Ήταν μπροστά μαζί με τους βιοπαλαιστές αγρότες στα μπλόκα, στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτικών συλλόγων, που κάτω από την πάλη τους απέσπασαν κατακτήσεις.

Ήταν μπροστά μαζί με τους συνταξιούχους που διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και όχι ψίχουλα.

Ήταν μπροστά με τους μαθητές και τους φοιτητές που παλεύουν κόντρα στην εμπορευματοποίηση των σχολείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ήταν μπροστά στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη για να μην παραγραφεί μια ακόμα τραγωδία.

(…)  Σκεφτείτε ότι όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός. Όσο περισσότεροι είναι οι βουλευτές μας, τόσο πιο δυνατοί θα είναι οι αγώνες που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Στείλτε περισσότερους βουλευτές του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.  Γιατί ο λαός μας τους χρειάζεται για στήριγμα στις δίκαιες διεκδικήσεις του.

Γιατί ο λαός ξέρει, ότι δε χρειάζεται άλλους βουλευτές της ΝΔ, άλλους υφυπουργούς των Τεμπών, άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που είτε ως κυβερνήσεις παλιότερα, είτε ως πρόσφατη αντιπολίτευση έβαλαν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική, και όλοι μαζί συνυπέγραψαν την πολιτική την οποία βιώσαμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε την επόμενη τετραετία. Και δεν ξεπλένονται όσες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και ας κάνουν ενώ έχουν στηρίξει στην πράξη και πολλαπλά την πολιτική αυτή».

21/6/2023