Αφήνουμε πίσω το 2020 και υποδεχόμαστε το 2021 με ελπίδα, χαμόγελο και μια υπέροχη συνταγή από την γευστική παράδοση της Κοζάνης. Η κοζανίτικη γκιζλεμόπιτα, δηλαδή κιμαδόπιτα με πράσο, είναι ο πιο απολαυστικός τρόπος για να ευχηθείτε καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!

Στην ουσία πρόκειται για μια πεντανόστιμη κιμαδόπιτα με πράσα. Μια συνταγή για πίτα πλούσια σε γεύση, η οποία παλαιότερα συνηθίζονταν κυρίως σε γιορτινά τραπέζια. Πλέον, είναι καθημερινή συνήθεια και γίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γιατί πραγματικά η γεύση της είναι μοναδική. Η ιστορία λέει πως τον γκιουζλεμέ ή γκιζλεμέ τον έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Όμως, παρατηρούμε παλαιότερες συνταγές για γκιζλεμέ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Μακεδονία. Γιατί όλα σε αυτή τη χώρα μπλέκονται γλυκά και νόστιμα!

Συστατικά

5 φύλλα από το χωριάτικο φύλλο «κιχί» της alfa
1 φλ. ελαιόλαδο
5 μέτρια πράσα τρυφερά
2 ξερά κρεμμύδια
⅓ ματσάκι μαϊντανός

1 φλ. πέτουρα (χυλοπιτάκι)
700 γρ. κιμά αρνί και μοσχάρι
3 αυγά χτυπημένα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή για πίτα μας, ξεπαγώνουμε το χωριάτικο φύλλο κιχί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν το βγάζουμε από τη συσκευασία του γιατί μέσα σε αυτή θα μπορέσει να διατηρήσει στην υγρασία του.
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ⅓ από το συνολικό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Μετά από 10′ περίπου, όταν το κρεμμύδι έχει γίνει διάφανο, προσθέτουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τον κιμά να αλλάξει χρώμα και να μισοψηθεί για 6-7′. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τα πέτουρα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ρηχό, μεγάλο ταψί για πίτα, 40 εκ. (ή στο ταψί της κουζίνας) αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να εξέχουν αρκετά από το ταψί. Αδειάζουμε τη γέμιση και με κουτάλι την απλώνουμε σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με 1 φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες που εξέχουν και στρίβουμε σε κόθρο. Βάζουμε ποτήρι φαρδύ στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε κύκλο γύρω του με κοφτερό μαχαίρι. Δεν χαράζουμε μέχρι κάτω, μόνο τα πάνω φύλλα. Ακτινωτά, χωρίζουμε την πίτα σε 12 κομμάτια.
Ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει η βάση της από το ταψί. Το τελευταίο 10λεπτο ψήνουμε μόνο με την κάτω αντίσταση, για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Είναι έτοιμη όταν ξεκολλήσει από το ταψί.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και η κιμαδόπιτα με πράσα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

TIP

Τα πέτουρα ή οι χυλοπίτες στη γέμιση θα μαζέψουν τα υγρά της πίτας, έτσι ώστε να μείνει αφράτη η γέμιση και τραγανά τα φύλλα.

Για μεγαλύτερη γευστική απόλαυση και νόστιμες ιδέες για πίτα με το μοναδικό χωριάτικο φύλλο Κοζάνης «κιχί» της alfa ανακαλύψτε τις συνταγές για ατομικά κιχί Κοζάνης με τυρί & σπανάκι και κοζανίτικη ρυζόπιτα ή μπουρέκι της νύφης.