Η κακοδιαχείριση του Δήμου Κοζάνης στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ)  αποδεικνύεται περίτρανα από το πόρισμα των ελεγκτικών αρχών. Ο «Πρωινός Λόγος» ανέδειξε το  θέμα με το συμπέρασμα να είναι καταπέλτης για την πρώην δημοτική αρχή με εκτεθειμένο τώρα το δήμο Κοζάνης και την Κοινωφελή Επιχείρηση. Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία υπάρχει μη τήρηση της νομιμότητας, εικονικές διανομές, μετακινήσεις προϊόντων χωρίς δελτία αποστολής, μη σωστή ενημέρωση των δικαιούχων, διανομές το σαββατοκύριακο, τα μεσάνυχτα και μάλιστα στο 100% των δικαιούχων , όταν διανεμήθηκε μόνο το 55, 77% του νωπού κρέατος.

Η σοβαρότητα των στοιχείων που εντοπίστηκαν στον πρώτο επιτόπιο απροειδοποίητο έλεγχο οδήγησαν και σε δεύτερο μετά από την καταγγελία ωφελούμενης ότι δεν λαμβάνει είδη που δικαιούται ή μικρότερης ποσότητας. Η έρευνα κατόπιν διευρύνθηκε σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μόνο στο δήμο Κοζάνης διαπιστώθηκαν παρατυπίες και σε πολύ μικρότερο βαθμό στον πρώην Δήμο Σερβίων -Βελβεντού.

Μετά από ενδελεχή έρευνα διαπιστώθηκε ότι πράγματι η ωφελούμενη που κατήγγειλε στις αρχές το δήμο πήρε διαφορετικές ποσότητες από αυτές που φαίνονταν στο tablet. H αναντιστοιχία αυτή έχει τη ίδια επίπτωση σε όλους τους ωφελούμενης αυτής με άλλες  ποσότητες να οριστικοποιούνται στο σύστημα και άλλες να παραλαμβάνει ο δικαιούχος, όπως αναφέρει και το πόρισμα. Ο εταίρος ΠΕ Κοζάνης διένειμε ποσότητες υποπολλαπλάσιες από αυτές που παρέλαβε .

Οι απαντήσεις- δικαιολογίες του Δήμου για το έλλειμμα 2,2 τόνων νωπού κρέατος, μοσχαρίσιου και χοιρινού ήταν οι εξής:

1.«Θεωρήσαμε ότι το κρέας ήταν χαλασμένο και το πετάξαμε σε παρακείμενους κάδους»

2.«Καλέσαμε τους υπευθύνους παρακείμενου οικισμού Ρομά και τους τα δώσαμε»

3. «Δώσαμε ότι περίσσεψε σε Δομή Σίτισης του δήμου, το οποίο και φυλάσσεται στους ψυκτικούς θαλάμους που έχει ενοικιάσει ο Δικαιούχος»

4. «Όταν διαπιστώθηκε ότι προς το τέλος της διανομής ότι περισσεύουν μεγάλες ποσότητες, αυξήσαμε τις ποσότητες στους ωφελημένους, ενώ παράλληλα διανεμήθηκαν και προϊόντα και σε μη δικαιούχους που βρέθηκαν στο σημείο διανομής»

Κανένας από τους παραπάνω ισχυρισμούς  δεν έγινε αποδεκτός από τον έλεγχο, γιατί αντιβαίνουν τους οδηγούς εφαρμογής του προγράμματος. Παρότι ο δήμος Κοζάνης μέσα Ιουλίου προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι το κρέας πηγαίνει στα συσσίτια, αλλά αυτό απορρίπτεται από το ίδιο το πόρισμα.

Ένα ακόμα εύρημα του ελέγχου είναι ότι κανένας δικαιούχος δεν υπέγραφε ψηφιακά ούτε σε πρακτικά διανομής όπως ορίζει το πρόγραμμα.199 μάλιστα ωφελούμενοι παρέλαβαν τις ποσότητες στις 16-04 μεταξύ 10:20 και 12:40,  άλλοι 82 στις 15-04, 30 στις 12-04  όταν οι διανομές γίνονταν προγραμματισμένα  μόνο στις 11 Απριλίου, όπως αποδεικνύεται και από το δελτίο τύπου του δήμου εδώ και φυσικά όχι τα μεσάνυχτα.

Τα δελτία αποστολής που χορηγήθηκαν από πλευράς του δήμου Κοζάνης για την μεταφορά του κρέατος στις αποθήκες ώστε να ακολουθήσουν και άλλες διανομές πέραν της 11ης Απριλίου είναι ανακόλουθα και εγείρουν  ερωτήματα για την προσθήκη και άλλων ημερών διανομής πέραν των προγραμματισμένων στο tablet. Συγκεκριμένα εμφανίζονται 4.024 τεμάχια μοσχάρι και 5.882 τεμάχια χοιρινό λιγότερα. Το πόρισμα είναι σαφές: Όχι μόνο δεν διανεμήθηκαν οι σωστές ποσότητες που εμφανίζονται στο  σύστημα, αλλά ούτε  και αυτές που εμφανίζονται στα δεδομένα στο tablet.

Ανάλογη κατάσταση και στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018 όταν ο δήμος μιλά για διανομές πέραν της 11ης Δεκεμβρίου  και συγκεκριμένα στις 12, 13, 14 και 17/12 χωρίς κάτι τέτοιο να πιστοποιείται. 176 ωφελούμενοι στις 13-12, 178 στις 14-12 και 172 στις 17-12 πήραν τρόφιμα  μετά από στοιχεία που έδωσε στις ελεγκτικές αρχές ο δήμος Κοζάνης, όταν η διανομή έγινε μόνο στις 11 και 12 του μήνα. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου του δήμου.

Εικονικές διανομές και άνωθεν εντολές

Επίσης στην εν λόγω διανομή ωφελήθηκε σχεδόν το 100% των δικαιούχων, γεγονός εντυπωσιακό και πρωτοφανές σε σχέση με τις διανομές σε όλη την χώρα, όπου κίνησε και τις υποψίες. Επίσης στις 8 και 9 Δεκεμβρίου οι διανομές που έγιναν στο tablet χαρακτηρίζονται ως εικονικές, μιας και πέφτει σαββατοκύριακο με την διαχειρίστρια  να μιλά για άνωθεν εντολές.

Αντιθέτως ο Δήμος Σερβίων -Βελβεντού όταν καλέστηκε να δώσεις εξηγήσεις για ανάλογες παρατυπίες είπε την αλήθεια ότι τα τρόφιμα μοιράζονται σε οικογένειες που δεν είναι ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ και οι εγγραφές είναι όντως εικονικές. Και όχι για Ρομά, συσσίτια, και χαλασμένα τρόφιμα.

Γενικό συμπέρασμα η μη νομιμότητα και κανονικότητα στο φυσικό αντικείμενο, θίγεται η αξιοπιστία των διανομών, επιφέρεται ζημία στους ωφελούμενους, υπάρχει έλλειψη εγγράφων. Γι ‘ αυτό και συνίσταται από τις αρχές στην Περιφέρεια ως επικεφαλής εταίρος  να προχωρεί σε επιτόπιους ελέγχους στις διανομές, αποκλειστικά  υπεύθυνος για τις οποίες είναι ο δήμος Κοζάνης.

Επιστροφή χρημάτων – πρόστιμο

Ζητείται λοιπόν από τη διαχειριστική αρχή να επιστραφεί το ποσό των 453.000 από την περιφέρεια με τις πράξεις να κρίνονται μη επιλέξιμες. Από αυτά τα 390.000 περίπου αφορούν το δήμο Κοζάνης και τοι 60.000 τον πρώην δήμο Σερβίων-Βελβεντού.

Μπορεί να μην υπάρχει ίχνος ευθιξίας από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το εν λόγω θέμα που δυσφημίζει το δήμο ως παράδειγμα κακής διαχείρισης, αλλά τουλάχιστον έστω εκ των υστέρων αναμένουμε κάποιες απαντήσεις. Που πήγαν 2, 2 τόνοι κρέατος, στους Ρομά, στα συσσίτια, χάλασαν ή πήγαν σε τρίτους και ποιοι είναι αυτοί; Σύντομα η Περιφέρεια θα απαντήσει στο πρώτο προσωρινό πόρισμα προσπαθώντας να μειώσει τα ποσά των προστίμων αλλά η οσμή του σκανδάλου είναι ανυπόφορη…

Ακολουθεί το πόρισμα: Πόρισμα

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πόρισμα κόλαφος για το δήμο Κοζάνης στη διανομή της βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ) – 390.000 πρόστιμο για έλλειμμα 2,2 τόνων νωπού κρέατος