“ΠΑΓΩΣΑΝ” ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.500 ΤΟΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Ολική καταστροφή στην καλλιέργεια πατάτας έπαθαν οι παραγωγοί στην Καστανιά του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, αφού ο παγετός των προηγούμενων ημερών έπληξε στο 100% την παραγωγή τους. Ειδικότερα, οι πατατοπαραγωγοί έπαθαν ολική καταστροφή, αφού η παρατεταμένη βαρυχειμωνιά έβαλε τη χώρα στην κατάψυξη και οι πατάτες πάγωσαν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Φώτης Καραζιώτας παραγωγός πατάτας από την Καστανιά: “Ήταν κυριολεκτικά κατάψυξη , αφού επικρατούσαν συνθήκες μέχρι και -22 βαθμοί. Άλλες χρονιές η θερμοκρασία έφτανε -15 βαθμους Κελσίου, αλλά δεν πάγωνε ποτέ πατάτα. Φέτος ήταν το κάτι άλλο, σκέτη κατάψυξη”.

Μόνο ο συγκεκριμένος παραγωγός είδε τους 100 τόνους φετινής του σοδειάς να καταστρέφονται, ενώ σε ανάλογη μοίρα είναι όλοι οι  παραγωγοί της Καστανιάς , που συνολικά είχαν πάνω από 2500 τόνους πατάτες. “Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο, να παγώσει πατάτα, παρά το γεγονός ότι πήρα μέτρα προστασίας”, είπε με απόγνωση, λέγοντας πως ήδη έχει πάει στον ΕΛΓΑ για να κάνει δηλώσεις καταστροφής και να ακολουθήσει η ανάλογη διαδικασία με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ. “Θα δουν το ύψος της καταστροφής, που για εμάς είναι μεγάλο. Καταστρεφόμαστε, δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε την άλλη χρονιά, ενώ τα έξοδα τρέχουν”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η πλειοψηφία των πατατοπαραγωγών στην Καστανιά Σερβίων αποθηκεύει το προϊόν και πουλάνε τις πατάτες μόνοι τους. Το εν λόγω προϊόν, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να κρατήσει μέχρι και Ιούνιο. “Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε του χρόνου. Η πολιτεία πρέπει να μας προσέξει, γιατί θα καταστραφούμε”, λέει κλείνοντας, ζητώντας να υπάρξουν άμεσες αποζημιώσεις από το κράτος.
Β.Σ.