ΝΕΟ ΠΑΡΟΔΙΚΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Βελτιώνεται από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει λίγο και το βασικότερο, να σταματούν οι χιονοπτώσεις τουλάχιστον μέχρι και το Σαββατοκύριακο. Για την εξέλιξη του καιρού και το νέο κύμα επιδείνωσης που σιγά σιγά βαίνει προς ολοκλήρωση, μίλησε στον Λύσανδρο Ρήγα και το ράδιολόγος ο Πρόδρομος Ασλανίδης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε πως: “Οι θερμοκρασίες αυτές τις ημέρες είναι σε πιο υψηλά επίπεδα από το παγετό των προηγούμενων ημερών και οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν είχαν χαρακτήρα χιονόνερου, μην επιτρέποντας να κάνει χιονόστρωση. κατά διαστήματα έριχνε και χιόνι αλλά με θερμοκρασίες άνω του 1 και 2 βαθμών Κελσίου, μέσα στην πόλη. Βέβαια, στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας έχει χιονόστρωση από 25 εκατοστά. Φαίνεται ότι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεχιστεί η εναλλαγή χιονιού με χιονόνερο, με πολύ λίγα φαινόμενα . Από το απόγευμα της Τετάρτης θα ενταθούν τα φαινόμενα και φαίνεται πως θα γίνει χιονόπτωση από τις 10 και μετά. Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τετάρτης – ξημερώματα Πέμπτης θα είναι πιο έντονα , με αρκετή ρίψη χιονιού. Οι θερμοκρασίες διατηρούνται σε καλά επίπεδα, οριακά στους μηδέν βαθμούς ή λίγο πιο πάνω , κάτι που θα βοηθήσει να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τον παγετό, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά στο προηγούμενη κύμα κακοκαιρίας.
Το φαινόμενο τελειώνει το μεσημέρι της Πέμπτης σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις, με ύφεση και σταδιακά υποχώρηση των φαινομένων μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως προσέθεσε, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι σταματούν οι χιονοπτώσεις και οι θερμοκρασίες διατηρούνται λίγους βαθμούς κάτω από το μηδέν και τη νύχτα.  Φαίνεται πως το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται προς το τέλος με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο προς το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο ο φετινός χειμώνας, θυμίζει κάτι από τα …παλιά. Όπως απάντησε χαρακτηριστικά ο ίδιος: “Δεν πρέπει να μας φαίνεται παράξενη η κακοκαιρία, είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να περάσαμε χειμώνες με ήπια χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνεται κάθε χρόνο. Οι χειμώνες είχαν ήπια χαρακτηριστικά και οι θερμοκρασίες δεν είχαν χαρακτηριστικά ολικού παγετού. Φέτος φάνηκε πως η κακοκαιρία είναι συνεχόμενη, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παγετού και χιονοπτώσεις που έφτασαν και ξεπέρασαν τα 80 εκατοστά. Χρήσιμο είναι το νερό για το περιβάλλον”, ανέφερε ο κ. Ασλανίδης .
Δεν παρέλειψε, τέλος, να επιστήσει την προσοχή των πολιτών, λέγοντας πως ”  χρειάζεται προσοχή από το κοινό. Επισημαίνουμε τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξελιχθούν τις νυχτερινές ώρες. Οδηγούμε με χαμηλές ταχύτητες, αλυσίδες σε πορτ παγκάζ και αν δεν υπάρχει λόγος ας αναβάλλουμε τη μετακίνησή μας τη νύχτα, όπου θα επικρατούν πιο έντονα καιρικά φαινόμενα”.

(φωτο: Κώστας Λιούφης)
Β.Σ.