Data center στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Microsoft. Για τη μεγαλύτερη επένδυση της εταιρίας στα 28 χρόνια της στην Ελλάδα μίλησε ο επικεφαλής της, Brad Smith. Το cloud είναι ο πυρήνας της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε βάθος χρόνου η επένδυση αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith, ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα την επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού.

Η Microsoft θα δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη. Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Όπως είπε ο Μπραντ Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Χαρακτήρισε το cloud «το ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

Κατά τον επικεφαλής της Microsoft «το cloud δεν είναι μόνο μια υποδομή αλλά και ένα φρούριο γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα που παράγουμε. Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό οχυρό». Και αυτό, σημείωσε, «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης».

Μαζί με τα data center θα δημιουργηθούν και προγράμματα κατάρτισης για χιλιάδες ανθρώπους. Και αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Μπραντ Σμιθ αποκάλυψε ότι όταν είχε συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, του είχε πει ότι η Microsoft ήθελε να κάνει… δουλειές στην Ελλάδα και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν πως θα πρέπει η εταιρία να κάνει κι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Και ώρες ώρες είναι πολύ πειστικός ο πρωθυπουργός».

Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα αποκτά και το cloud της, έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε όλη την εκδήλωση

Πηγή: newsit.gr