Μετά τον Δεκαπενταύγουστο από παλιά τα νοικοκυριά ξεκινούσαν την προετοιμασία για τον χειμώνα. Σάλτσες, αποξήρανση μυρωδικών, παρασκευή τουρσί και φυσικά ζυμαρικά είναι κάποιες από τις προετοιμασίες που έκαναν κυρίως για να αποθηκεύσουν την παραγωγή του καλοκαιριού για τον χειμώνα.

Στην περιοχή της Κοζάνης τέτοια εποχή βγάζουν τα κόσκινα και τα μεγάλα σεντόνια και απλώνουν τραχανά. Ξινός με αυγά και γιαούρτι ή γλυκός από σπασμένο σιτάρι αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά για τον χειμώνα.

Οι κυρίες στις φωτογραφίες είναι από τη Λευκοπηγή και όλες μαζί κάνουν γλυκό τραχανά. Τις φωτογραφίες τις ανέβασε ο Κώστας Κερασιώτης στο fb.

Πώς φτιάχνω σπιτικό γλυκό τραχανά: 

Υλικά για την παρασκευή περίπου 7 κιλών (ενδεικτική ποσότητα) τραχανά:

1. 8 κιλά γίδινο γάλα (μπορεί να γίνει και με πρόβειο ή με αγοραστό φρέσκο πλήρες)

2. 4 κιλά πλιγούρι (ψιλοκομμένο σιτάρι ή αλλιώς μπουλουγούρι από Σούπερ Μάρκετ)

3. 1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό

4. 5 κουταλιές της σούπας αλάτι

5. Κόσκινο για τραχανά (Μπορείτε να το πάρετε δανεικό από ένα φίλο ή θα το βρείτε σίγουρα σε μια εμποροπανήγυρη ή σε ένα κατάστημα με είδη κουζίνας)

Εκτέλεση:

Βράζουμε το γάλα σε μιά μεγάλη κατσαρόλα (αν δεν έχετε τόσο μεγάλη βάλτε το σε δυο μικρές και ακολουθείτε τη συνταγή και στις 2 κατσαρόλες με τα μισά υλικά) ανακατεύοντας συνεχώς. Αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά (πλιγούρι, σιμιγδάλι και αλάτι). Μόλις το γάλα αρχίζει να φουσκώνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα (με μία κούπα ή ένα πιάτο) ανακατεύοντας συνεχώς. Εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου, αφού δεν μπορείτε να ανακατεύεται και να ρίχνετε το μείγμα ταυτόχρονα! Αφού ρίξετε όλο το μείγμα ο τραχανάς θα αρχίσει να πήζει, οπότε κλείνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την κουζίνα και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Το αφήνουμε για 2 ώρες και μετά το αδειάζουμε σε ένα ταψί με μια κουτάλα. Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ταψί. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει κάποιες ώρες. Εγώ το άφησα 9 ώρες. Μπορείτε για παράδειγμα να το φτιάξετε αποβραδίς και να το αφήσετε όλο το βράδυ μέσα στο ταψί. Μετά τρίβουμε τον τραχανά στο ειδικό κόσκινο. Στρώνουμε αρχικά σε 2 κρεβάτια εφημερίδες από κάτω (ώστε να μη μυρίσει το στρώμα) και τραπεζομάντιλο από πάνω. Μετά απλώνουμε το τραχανά που έχουμε τρίψει ομοιόμορφα. Αν τα κρεβάτια που θα απλώσουμε είναι μέσα στο σπίτι βάζουμε ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό σε λειτουργία ανεμιστήρα και με ανοικτά παράθυρα , κλειστά παντζούρια αφήνουμε 24 ώρες τον τραχανά να στεγνώσει. Ο τραχανάς μπορεί να στεγνώσει και στο μπαλκόνι ή στην αυλή, πρέπει όμως να τον προστατέψουμε από μύγες με ένα τούλι και να εξασφαλίσουμε ότι δε θα προσεγγίσουν γάτες. Στη συνέχεια κλείνουμε τον αέρα και μαζεύουμε τον τραχανά σε ένα κρεβάτι, αφήνοντας τον με ανοικτά παράθυρα και κλειστά παντζούρια για 10 μέρες. Ο τραχανάς μας είναι έτοιμος, τον τοποθετούμε σε δοχεία φαγητού (γυάλινα, πλαστικά ή τσίγκινα) και αναλώνεται στα επόμενα 2 χρόνια.
Καλή σας όρεξη!
η συνταγή είναι από το “falaranews.wordpress.com”