Δύο από τους τρεις γιατρούς που στελέχωναν την ογκολογική του Μποδοσάκειου μετακινούνται μετά από δική τους επιθυμία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αφήνοντας μια νέα επικουρική να σηκώσει όλο το βάρος της κλινικής. Ο αντιπεριφερειάρχης υγείας κ. Σταύρος Γιαννακίδης θέλοντας να προλάβει το πιθανό λουκέτο- κι αντί σιωπηρά να αγωνιστεί για να αποσοβηθεί κάτι τέτοιο -στέλνει επιστολή στο υπουργείο, την οποία και δημοσιοποιεί με κάθε τρόπο. Φυσικά οι καρκινοπαθείς της Εορδαίας, εκπροσωπούμενοι από τον πρόεδρό τους μίλησαν ανοιχτά για τα επικοινωνιακά του παιχνίδια. Ο κ. Γιαννακίδης έκανε το χρέος του λοιπόν συντάσσοντας μια επιστολή και χωρίς να έχει τις αρμοδιότητες από τον Καλλικράτη, όπως δήλωσε την Πέμπτη.
Πολύ έξυπνα αντί να αποκαλύπτει τα προβλήματα των κλινικών ,προτιμά με επιστολές και συνεντεύξεις να δείχνει το δικό του ενδιαφέρον για τα της υγείας λιβανίζοντας το υπουργείο. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ογκολογική του Μποδοσάκειου κρατιέται με νύχια και με δόντια αναμένοντας την μετακίνηση των δύο από τους τρεις γιατρούς της. Για να οδηγηθεί χωρίς μόνιμο γιατρό στο λουκέτο, αναγκάζοντας δεκάδες συμπολίτες μας να μετακινούνται στην Θεσσαλονίκη για τις θεραπείες τους. Αντ’ αυτού ο κ. Γιαννακίδης προτιμάει να προβάλει τον εαυτό του, να αφιερώνει μαντινάδες στον κ. Πολάκη και να προχωράει και σε δηλώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
«Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες ! Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%.
Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 – 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65».Αυτά έγραψε εκτός των άλλων στην επιστολή του.
Αλήθεια ποια επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30, 5% στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας; Έγινε κάποια επιδημιολογική μελέτη, η οποία αποδεικνύει πόσο επιδρούν στη νοσηρότητα τα λιγνιτωρυχεία; Από ποια θέση ο κ. Γιαννακίδης προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις; Μήπως πρέπει να σεβαστεί κάποια στιγμή τους θεσμούς και το δικό του ρόλο; Αλλά σωστά με μαντινάδες στον Πολάκη και επαίνους στον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη όλα λύνονται.

Ακολουθεί η μαντινάδα:

«Ο Σταύρος Γιαννακίδης περήφανος μαζί με Σταυρος Γιαννακίδης.
15 ώρες ·
Κύμα τον βράχο δυνατά
χτυπά και τον παιδεύει,
μα δε τον σπά, σε θρύψαλα
μονάχα τον σμιλεύει.
Αφιερωμένη στον Παυλος Πολακης
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ»

 

Ι.Π.