Μέρα με την ημέρα, οι θυσίες μιας ολόκληρης κοινωνίας απέναντι στην πανδημία δικαιώνονται. Ο δρόμος προς την «ελευθερία» είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Υπάρχουν όμως ακόμη κάποιες μειοψηφίες, που στο όνομα της «μαζικότητας», αψηφούν αυτές τις προσπάθειες και κυρίως τα υγειονομικά πρωτόκολλα των ειδικών. Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Κανένας φοιτητικός σύλλογος και κανένα σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων του νομού Κοζάνης εναντιώνεται στο δεύτερο μεγαλύτερο νομοσχέδιο έπειτα από την άρση του ασύλου ανομίας. Αντ’ αυτού καλούμε το ΠΑΜΕ και την ΠΚΣ να αναλάβουν (και) την ευθύνη της παραπληροφόρησης.

Το νέο νομοσχέδιο αναβαθμίζει ολοκληρωτικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό ενοχλεί όλους όσους θέλουν τα πανεπιστήμια μας υποταγμένα στις ιδέες τους. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια, έχουμε γίνει όλοι θεατές περιστατικών και συμβάντων που δεν αρμόζουν ούτε μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ούτε μέσα σε κανένα άλλο ελληνικό πανεπιστήμιο εν έτη 2021. Οι νέες μεταρρυθμίσεις που έρχονται να ολοκληρώσουν την κατάργηση του ασύλου ανομίας, έχουν ως στόχο την επαναφορά της έννοιας του ασύλου και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια, σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) που θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ με ειδική εκπαίδευση και πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου για όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η ελεγχόμενη είσοδος θα περιορίσει τις παράνομες πράξεις που τελούνται από εξωπανεπιστημιακούς και θα βοηθήσει στην επιστροφή όλων εκείνων των κατειλημμένων χώρων προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας (κτίριο Κοίλων έναντι φοιτητικών εστιών). Η δημιουργία της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), θα έχει ως σκοπό τόσο την αποτροπή αξιόποινων πράξεων, όσο και την πρόληψη τους εντός των πανεπιστημίων μας. Θα συνεργάζεται άμεσα με τον Πρύτανη υπηρετώντας την εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία. Με το προηγούμενο καθεστώς, απαιτούνταν χρονοβόρες διαδικασίες, άδεια ή κλήση από τις πρυτανικές αρχές, με αποτέλεσμα οι δράστες να βρίσκουν πάντα τον απαραίτητο χρόνο να απομακρυνθούν από τα σημεία τέλεσης των πράξεων τους και να μην συλλαμβάνονται.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, πλέον, δε θα χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια έκνομων ενεργειών και θα σταματήσουν να είναι κρυψώνες μπαχαλάκηδων. Τα πανεπιστήμια μας γυρίζουν σελίδα και δεν θα αντιμετωπίζονται ως κάτι διαφορετικό από την υπόλοιπη επικράτεια. Όλες οι πλευρές της κοινωνίας, εντός και εκτός πανεπιστημίων, στηρίζουν την νέα εποχή.

Τέλος, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοζάνης επιφυλασσόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή συγχρωτισμού και κινητοποιήσεων που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υγειονομική κατάσταση στο Νομό μας. Οι φοιτητές ανά την Ελλάδα, έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα και στην συντριπτική τους πλειοψηφία σέβονται τις οδηγίες των ειδικών. Είναι κρίμα, η εφηβική επανάσταση κάποιων, να μας στοίχιση ακόμη περισσότερο.