Πέρασε ήδη ένας ολόκληρος χρόνος και δύο μήνες από την γιγαντιαία κατολίσθηση στο Αμύνταιο με τον οικισμό των Αναργύρων να κατοικείται ακόμα. Παρότι υπήρχαν αυστηρές συστάσεις από τον Ευθύμιο Λέκκα για το εν εξελίξει φαινόμενο τόσο οι Ανάργυροι, όσο και τα γύρω χωριά Βαλτόνερα, Πεδινό, Φανός και Ροδώνας ζουν πάνω σε ρήγματα.

Η ενεργοποίησή τους είναι πολύ πιθανή και ειδικά έναν βαρύ χειμώνα που πέρυσι δεν προκάλεσε περισσότερα προβλήματα. Είναι εξαιρετικά διακινδυνευμένο να επιτρέπεις ως πολιτεία την κατοίκηση των περιοχών αυτών, όταν ζητήθηκε η άμεση εκκένωσή τους μετά τα φαινόμενα κατολίσθησης της ευρύτερης περιοχής που άλλαξε τον χάρτη.

Είναι ευθύνη του κράτους , της Πολιτικής Προστασίας και της αυτοδιοίκησης η παραπάνω κατάσταση που διαιωνίζεται, όπως είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του prlogos στις 30 Ιουλίου. Η κοινότητα των Αναργύρων αγωνιά βλέποντας την πολιτεία απρόθυμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα μετά την κήρυξη των παραπάνω περιοχών σε έκτακτη ανάγκη. Εξάλλου και η Επιθεώρηση Μεταλλείων στα τέλη Ιουλίου ζήτησε την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων.

Βεβαίως κάτι τέτοιο ακόμα δεν έγινε κι αναμένεται να πάρει χρόνια ούτε φυσικά υπογράφτηκε το προεδρικό διάταγμα για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης των Αναργύρων και της Ακρινής. Ακόμα αναμένουμε να συσταθεί η διυπουργική επιτροπή για να καταρτίσει το νέο σχέδιο νόμου με τον πρόεδρο των Αναργύρων Γιώργο Τσισμαλίδη να ζητά από βδομάδα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη για την καθυστέρηση στις διαδικασίες. Σε όλα αυτά προστίθενται τα αναπάντητα ερωτήματα για τον ΕΝΦΙΑ και αν αυτός θα πληρωθεί αδίκως σε οικείες που το ίδιο το κράτος χαρακτήρισε ακατάλληλες με το νέο ρυμοτομικό για τον οικισμό να απασχολεί επίσης την κοινότητα.

Τα διαδικαστικά δεν μπορεί να παρατείνουν την παραμονή τόσων ανθρώπων στις οικείες τους με τον κίνδυνο μιας νέας κατολίσθησης ή ενός σεισμού. Ούτε θα αλλάξει τίποτα από μια έκθεση του ΙΓΜΕ για την επικινδυνότητα των οικισμών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Είκοσι οικογένειες ζουν ακόμα στους Αναργύρους με τον κίνδυνο μιας νέας κατολίσθησης-Εκκένωση τώρα

Η μετεγκατάσταση της Ακρινής σε περιδίνηση –Μπαλάκι ευθυνών για να μην χαθεί το στοίχημα