Στις 11 Ιουνίου 2017 είδαμε την κολοσσιαία κατολίσθηση στο Αμύνταιο με τον Ευθύμιο Λέκκα να έχει προειδοποιήσει από το Σεπτέμβριο του 2017 για την εκκένωση του οικισμού και των γειτονικών στα Βαλτόνερα, Φανό και Ροδώνα. Το Δεκέμβριο του 2017 σε λαϊκή συνέλευση στους Ανάργυρους παρουσία του σεισμολόγου έγινε σαφές ότι η ολική εκκένωση του οικισμού πρέπει να γίνει αμέσως, γιατί το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Ποια όμως είναι η κατάσταση σήμερα;

Είκοσι περίπου οικογένειες παραμένουν ακόμα στο χωριό με τον κίνδυνο μιας κατολίσθησης να ελλοχεύει. Από αυτούς οι μισοί περίπου είναι αγρότες με μεγάλα βαριά μηχανήματα , τα οποία δεν ξέρουν που να τα αποθηκεύσουν και οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι, χωρίς επιλογές. Στην Πτολεμαΐδα ως γνωστόν κατοικούν οι υπόλοιποι κάτοικοι των Αναργύρων που ξεριζώθηκαν είτε σε δικά τους σπίτια, είτε με ενοίκιο που τους πληρώνει η ΔΕΗ Α.Ε.

Κανείς φυσικά δεν αναρωτιέται πόσο εύκολο είναι να ζήσεις στην Πτολεμαΐδα με 500 ευρώ σύνταξη ή και να συνεχίσεις τις αγροτικές ή κτηνοτροφικές σου εργασίες. Οι κάτοικοι μένουν στο χωριό γνωρίζοντας τον κίνδυνο, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές. Παρήγορο ο μαλακός χειμώνας που δεν προκάλεσε νέα φαινόμενα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι. Είναι ευθύνη του κράτους να προχωρήσει άμεσα η εκκένωση του οικισμού και η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την αναγκαστική απαλλοτρίωση-μετεγκατάσταση των Αναργύρων. Επίσης ευθύνες έχει η αυτοδιοίκηση και η Πολιτική Προστασία.

Η κολοσσιαία καταστροφή μπορεί να άλλαξε τον χάρτη, αλλά δεν είχε απώλειες. Υπάρχουν οικογένειες που κατοικούν ακόμα μέσα στα ρήγματα, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθούν .Είναι πολύ δευτερεύον αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ από μια κυβέρνηση που λειτουργεί εγκληματικά εις βάρος της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί να περιμένουμε τα δικαστήρια και τις αποζημιώσεις για να φύγουν τόσοι άνθρωποι.
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Επείγει η ολική εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων – Παραμένουν στο χωριό 30 οικογένειες

 

Έντονη ανησυχία στους κατοίκους των Αναργύρων εν αναμονή της μετεγκατάστασης

Ραγδαίες εξελίξεις στους Αναργύρους- Γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων και αναπάντητα ερωτήματα

Μελέτη του σεισμολόγου Ευθύμιου Λέκκα για τους γεωλογικούς κινδύνους στις περιοχές γύρω από το ορυχείο Αμυνταίου