ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαμαρτυρία προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τη σίτιση, τη στέγαση αλλά και τα συγγράμματα στο ίδρυμα, ώστε αυτά να είναι δωρεάν προς όλους τους φοιτητές , πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης έξω από την διοικούσα του ιδρύματος, μερίδα φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής (και από τα τρία τμήματα).

Ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της σίτισης των φοιτητών, μιας και από τους 600 και πλέον φοιτητές που έκαναν αίτηση, εγκρίθηκαν μόλις οι 360 εξ αυτών, λόγω μειωμένων κονδυλίων.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Φωτεινή Δημαράκη, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Φοιτητών του Πανεπιστημίου : “Διαμαρτυρόμαστε γιατί σταματάει η χρηματοδότηση συγγραμμάτων, γιατί δεν θα πάρουμε βιβλία αλλά και με βάση τις σημερινές υποδομές του Πανεπιστημίου που δεν υπάρχουν , κάνουμε αυτή τη διαμαρτυρία φοιτητές και των τριών τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και Μηχανικών Περιβάλλοντος”.
Οι φοιτητές απαίτησαν από τη διοικούσα να κάνει κάτι για αυτό, μάλιστα συναντήθηκαν και με τον Πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη, στον οποίο και έθεσαν τα αιτήματά τους. Οι φοιτητές λένε με νόημα πως πλέον στην Κοζάνη άνοιξε και τρίτο πανεπιστημιακό τμήμα χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές, αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση και οι φοιτητές θα σπουδάζουν χωρίς τα απαραίτητα.
Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, σήμερα εγκρίθηκαν μόνο οι 360 από τους 600 και πλέον που έκαναν αίτηση στο σύνολο 1700 φοιτητών στο ίδρυμα. Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια είναι πρόβλημα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο τελευταίος φοιτητής που μπήκε στη σίτιση έχει οικογενειακό εισόδημα 9.500 ευρώ. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, σημειώνουν οι φοιτητές, λέγοντας πως υπάρχουν παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη και αδυνατούν να φοιτήσουν κάτω από παρόμοιες συνθήκες.
Από την πλευρά του ο φοιτητής Νίκης Μενίχτας πρωτοετής φοιτητής του Πανεπιστημίου, σημείωσε πως “ζητούμε σίτιση και δωρεάν βιβλία, γιατί δεν πιστεύουμε πλέον το παραμύθι της κυβέρνησης, η οποία έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να είναι έμπιστη”. Επίσης, μίλησε για τη σίτιση που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, λέγοντας ότι πολλές οικογένειες ήρθαν από μακρινές περιοχές της χώρας και λόγω του μεγάλου κόστους ζωής αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.


Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης μίλησε για το σοβαρό, όπως παραδέχθηκε πρόβλημα, λέγοντας ότι η χρηματοδότηση του ιδρύματος από το υπουργείο είναι συγκεκριμένη κάθε χρόνο και με βάση τις προδιαγραφές μπορούν να καλυφθούν συγκεκριμένοι δικαιούχοι. Εντωμεταξύ, εφέτος αρκετοί από τους φοιτητές που έκαναν φέτος αίτηση είχαν αρκετά χαμηλό εισόδημα, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισές αιτήσεις να μην ικανοποιούνται. “Ένας φοιτητής με οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να σιτιστεί και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση, σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο και τον ανάδοχο, ώστε να απαλύνουμε το πρόβλημα”, τόνισε ο ίδιος. Επίσης, ο νόμος έχει θέματα, μιας και δίνει προτεραιότητα σε μια οικογένεια με δύο φοιτητές, ασχέτως εισοδήματος. Επίσης, θέτει οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ για κατάθεση αίτησης, που είναι αρκετά υψηλό. Ο κ. Τουρλιδάκης τόνισε πως το Υπουργείο κατανέμει το κονδύλιο της σίτισης ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών του κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος. Επίσης, σημείωσε πως πέρυσι κατάφερε το ίδρυμα να ικανοποιήσει περί του 90% των αιτήσεων, μετά από αντίστοιχες διαπραγματεύσεις και ελπίδα είναι ότι το ίδιο θα κάνει και φέτος.

Β.Σ.