Οκτώ αγρότες βρέθηκαν την Τετάρτη το πρωί στα δικαστήρια της Κοζάνης κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεών τους τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016 στο μπλόκο Πολυμύλου. Η κατηγορία παρακώλυσης συγκοινωνιών σημαντικής διάρκειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση μετατράπηκε από τον εισαγγελέα σε παρακώλυση συγκοινωνιών μικρής διάρκειας και τέθηκε στο αρχείο.

Οι οκτώ αγρότες από Σιδερά, Κοζάνη, Πτελέα, Ανατολικό, Πτολεμαΐδα , Σέρβια και Πλα τανόρρευμα μίλησαν για πεντάλεπτες καθυστερήσεις των οδηγών για να μοιράσουν τα ενημερωτικά τους φυλλάδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Οι δικηγόροι υπεράσπισης τόνισαν ότι πρόκειται για μια μορφή κοινωνικού αγώνα χωρίς να υπάρχει σκοπός για παρακώλυση συγκοινωνιών στις αστικές συγκοινωνίας ή το οδικό δίκτυο..Εξαρχής μίλησαν για απλή διατάραξη και απλή τέλεση αδικήματος προσκομίζοντας ανάλογες αποφάσεις από όλη την χώρα όπου έγινε αποδεκτό από τα δικαστήρια ότι είναι ο μόνος τρόπος προάσπισης των συμφερόντων τους.

Μάλιστα αναφέρθηκε ότι μετά από δύο χρόνια δεν μπορεί το δικαστήριο να καταδικάσει την κατεξοχήν παραγωγική ομάδα της χώρας.

Οι τέσσερις μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο δρόμος ήταν ανοιχτός, υπήρχαν μόνο ολιγόλεπτες καθυστερήσεις χωρίς εντάσεις. Οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι βγήκαν στους δρόμους για να γνωστοποιηθούν τα προβλήματά τους μοιράζοντας φυλλάδια και προϊόντα.Τα τρακτέρ ήταν παρατεταγμένα δεξιά κι αριστερά και συμβολικά η αστυνομία σταμάταγε τους οδηγούς για να μοιραστούν τα φυλλάδια με τον κόσμο να συμμερίζεται τον αγώνα τους.

Η συντονισμένη ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας κατ’ εξακολούθηση όπως εν τέλει χαρακτηρίστηκε η πράξη των οκτώ αγροτών μπαίνει στο αρχείο. Μας αθώωσε το δικαστήριο δήλωσε ο Παναγιώτης Αρνίδης στον «Πρωινό Λόγο» μιας και δεν παρακωλύθηκε ποτέ η συγκοινωνία.
Ιωάννα Παπαδημητρίου