Το 2003 ο Πατριάρχης ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ έκανε προσκύνημα στην Πέργαμο την 8 ην Μαΐου για να εορτάσει τη μνήμη του Ιωάννου Θεολόγου στο ναό που φέρει το Όνομά του από τον 4 ο μ.Χ. αιώνα. Ο Παναγιώτατος συνοδεύονταν από τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη ,ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, φέροντας και το όνομα του Θεολόγου, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης κ.Ιάκωβο και Μοσχονησίων κ. Απόστολο.

Ο Πατριάρχης κ.κ.ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ παρίστατο συμπροσευχόμενος μετά του μητροπολίτου Θηβών κ. Ιερωνύμου.(νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος).Να σημειωθεί ότι ο Ναός αυτός τύπου Βασιλικής, λειτούργησε για πρώτη φορά μετά έξι (6)αιώνες, γιατί τον 4 ο αιώνα όταν οι Σελτζούκοι κατέλαβαν την Πέργαμο σταμάτησε η λειτουργία του. Στα Ερείπια του ναού αυτού με στέγη τον Ουρανό και τους αχρωμάτιστους και βεβηλωμένους τοίχους , λεηλατημένος και διαλυμένος, ετελέσθη η Θεία η Λειτουργία, και τρισάγιο από τον Πατριάρχη «υπέρ αναπαύσεως των ειρηνικώς κοιμηθέντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων Περγαμηνών ανά τους αιώνες». Προσκυνητές ήσαν από την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, τη Μυτιλήνη, την Κατερίνη- καταφυγιώτες, συγχωριανοί του μητροπολίτη Ιωάννη Ζηζιούλα και Κομοτηνή απόγονοι της Περγάμου, ευτυχώς την περιοχή μας εκπροσώπευσε ο Δήμαρχος Βελβεντού Γιάννης Σόκοτης, φίλος του Περγάμου. Δυστυχώ δεν είχα πληροφορηθεί για τη Λειτουργία στην Πέργαμο και ατύχησα, δεν πήγα.

Ο Πατριάρχης αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Περγάμου, που φέρει και το όνομα του Ιωάννου του Θεολόγου που είναι και μέλος της συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είπε, «Εις την σημερινή Θείαν λειτουργίαν εδώ προέστη ο άγγελος της εν Περγάμω Εκκλησίας, ο ιερότατος και αγαπητός Μητροπολίτης Ιωάννης , ιεράρχης του κλίματος του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, αισθανόμεθα όλοι εμείς τιμήν και υπερηφάνεια διότι ανήκει εις το Οικουμενικό μας Πατριαρχείον. Είναι ένας ιεράρχης , ως γνωστόν, ο οποίος τιμά την Ορθοδοξίαν και τη Θεολογίαν της και το Γένος μας εις την ημεδαπήν και την αλλοδαπήν. Τα σοφά συγγράμματά του μεταφράζονται εις πολλάς Ευρωπαϊκάς γλώσσας. Δεκαεπτά δικτατορικαί διατριβαί έχουν ως αντικείμενο τωντην Θεολογίαν του Ιωάννου Ζηζιούλα.Το περασμένο έτος εκόσμισε τον Προεδρικόν Θώκον της Ακαδημίας Αθηνών και όλα αυτά τον καθιστούν μία φυσιογνωμίαν επίλεκτον της συγχρόνου Ορθοδόξου Θεολογίας». Στο δε τέλος της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει εντυπώσεις του από το προσκύνημα αυτό. « Η συγκίνησης όλων μας είναι βαθιά αυτήν τη μεγάλη ημέρα κατά την οποίαν εδώστα Ερείπια ης Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου του οποίου τιμώμεν την μνήμην σήμερον, εψάλλαμε Χριστός Ανέστη, το οποίον αντήχησε στα Βουνά και στα Λαγκάδια της Περγάμου και είχαμε συλλειτουργούς και συμπροσευχομένους σήμερα τα Χελιδόνια και όλα τα πετεινά του Ουρανού και τα άνθη του αγρού».

Στη συνέχεια έκανε μια εμπνευσμένη ομιλία ο μητροπολίτης Περγάμου που συγκίνησε τους εκκλησιαζόμενους. Την ομιλία θα την δημοσιεύσουμε άλλη φορά. …………….και κλείνει «Ήταν κέντρο αρχαίου πολιτισμού και μέσα από το παράθυρο της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου βλέπει κανείς την αρχαία Ακρόπολη της Περγάμου. Ο Χρόνος, σε αλλεπάλληλα πλάνα ,συνυπάρχει και η ΘείαΛ ειτουργία τον απελευθερώνει, για να γίνει αγάπη. Η παρουσία των πολλών πιστών έμοιαζε με εορταστικό πανηγύρι μιας άλλης εποχής και τους συνόδευε βαθύς πόνος για την καταστροφή των Ιερών Ναών και της Αγίας γης της Μικρά Ασίας που φώτισε κάποτε η Ορθοδοξία. Η φωτογραφία είναι από το φωτογράφο του Πατριαρχείου αειμνήστου Ν. Μαγγίνα και δεν είναι πολύ καθαρή, πώς να είναι με τα χαλάσματα αυτά.

8-5-2003. Στα Ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πέργαμο, λειτουργεί μετά από έξι(6) αιώνες, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Περγάμου κυρός Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τους μητροπολίτες Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και Μοσχονησίων κ. Απόστολο , παρίστατο συμπροσευχόμενος και ο Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. Προσκύνημα στα Άγια Χώματα.

Γιάννης Κορκάς