Πέρα από τις αντιδράσεις του βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη και της ΝΟΔΕ Φλώρινας εν συνεχεία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ουδείς ανοίγει το θέμα. Οι τέσσερις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης, αλλά και η περιφερειακή και δημοτική αρχή σιωπούν με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να εκδίδει ένα πανηγυρικό δελτίο τύπου απόντος του πρύτανη Στέργιου Γκανάτσιου.

Η αυτοδιοίκηση και η αυτονομία στα ιδρύματα ήταν και είναι ένα ζητούμενο για την καλύτερη λειτουργία τους. Τώρα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Αγγελόπουλου η πολιτεία επεμβαίνει στις αποφάσεις των ιδρυμάτων , προκειμένου να προχωρήσει η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αντώνης Τουρλιδάκης και ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα εξέφρασε την διαφωνία του για την εν λόγω απόφαση. Προτείνει μάλιστα σχήμα που θα εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο. Επιμένει για το πόρισμα της επιτροπής συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων στις 25 Ιουνίου, η οποία ακόμα δεν έλαβε καμιά απάντηση πέραν του ότι υπάρχει συμφωνία στο 80% αυτής.
Από την άλλη ο πρόεδρος του ΤΕΙ Στέργιος Γκανάτσιος δηλώνει στον Πρωινό Λόγο: «Το υπουργείο που βιάζεται , είναι και αυτό που δημιουργεί τις καθυστερήσεις. Από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο δεν συμφωνεί, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια από κοινού πρόταση». Διπλωματική η απάντηση του κ. Γκανάτσιου με το υπουργείο να έχει καταφέρει να δημιουργήσει και διχασμό στα δύο ιδρύματα της περιοχής. «Ζητήσαμε να είναι ισότιμες οι εκπροσωπήσεις , όχι να μπει και 1/3 από την πολιτεία» ,ανέφερε επίσης λέγοντας ότι το υπουργείο τους ζητούσε να ακολουθήσουν το μοντέλο της Θεσσαλίας ή και των Ιωαννίνων.

Αλήθεια τι σημαίνουν οι fast track αξιολογήσεις του Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού με το 60% της επιτροπής αξιολόγησης από το Υπουργείο; Πώς γίνεται ο Πρόεδρος της νέας Διοικούσας Επιτροπής να είναι διορισμένος από το Υπουργείο; Πόσο αυτόνομα είναι τα ιδρύματα όταν το 1/3 της διοίκησης είναι διορισμένοι;

Ο στόχος να εισαχθεί το Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στα μηχανογραφικά του Μαρτίου 2019, δεν σημαίνει ότι θα καταργηθεί η έννοια της πρυτανείας και της αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων .
Η ΝΟΔΕ Φλώρινας αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Φλωρινιώτη/ισσα το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας γυρίζει στον Μεσαίωνα αφού ενώ σε όλα τα πανεπιστήμια η συγχώνευση έγινε χωρίς κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων (Ιωαννίνων, Δυτ. Αττικής, Διεθνούς Παν. Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) για ποιον λόγο στο δικό μας πανεπιστήμιο δεν δίνεται η δυνατότητα να εκλεγεί πρύτανης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να διορίσει/ελέγξει το πανεπιστήμιο «με τα δικά μας παιδιά»; Πολύ περισσότερο μάλιστα αφού ο νυν πρύτανης προτίθεται να παραιτηθεί άμεσα για να γίνουν εκλογές; Μήπως γιατί μια και το πρώτο κριτήριο για να καταργηθεί ένα πανεπιστήμιο είναι η αδυναμία του να αυτοδιοικηθεί θα το καταργήσετε ευκολότερα έτσι; Και ακούμε βερεσέ τα σχετικά πως η Προσωρινή Διοικούσα που θα συστήσετε έχει έναν χρόνο διάρκεια ζωής μόνο» .
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Γιάννης Αντωνιάδης: «Την κατάργηση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου επιδιώκει ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας» (video)

Σύσταση διοικούσας επιτροπής για τη συνένωση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας – Ως το Δεκέμβριο το ΦΕΚ του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας