Γαλόπιτες κάνει όλος ο Μοριάς με τα ανοιξιάτικα γάλατα και είναι γλυκές. Αυτή εδώ είναι αλμυρή και ζουμερή, λες και τρως μια αφράτη μπεσαμέλ.
30′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά
Υλικά
Τεμάχια: Για 1 ταψί 30-32 εκ.
- 1 λίτρο πρόβειο γάλα πλήρες, εναλλακτικά, βάζουμε αγελαδινό πλήρες
- 4 αυγά, χτυπημένα
- 170 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, σκληρό, κοσκινισμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 130 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για τη γαλατόπιτα, βάζουμε το γάλα σε ευρύχωρη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» στον πάτο του σκεύους.
- Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το αλεύρι, σε δόσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να δέσει σε κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα για τη γαλατόπιτα να κρυώσει.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
- Έπειτα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά.
- Τέλος ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Για τη γαλατόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί την κρέμα, στρώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 40-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.