Γαλόπιτες κάνει όλος ο Μοριάς με τα ανοιξιάτικα γάλατα και είναι γλυκές. Αυτή εδώ είναι αλμυρή και ζουμερή, λες και τρως μια αφράτη μπεσαμέλ.

30′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Τεμάχια: Για 1 ταψί 30-32 εκ.

  • 1 λίτρο πρόβειο γάλα πλήρες, εναλλακτικά, βάζουμε αγελαδινό πλήρες
  • 4 αυγά, χτυπημένα
  • 170 γρ. αλεύρι σταρένιο, κίτρινο, σκληρό, κοσκινισμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για τη γαλατόπιτα, βάζουμε το γάλα σε ευρύχωρη κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» στον πάτο του σκεύους.
  2. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε το αλεύρι, σε δόσεις, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να δέσει σε κρέμα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα για τη γαλατόπιτα να κρυώσει.
  4. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Έπειτα προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά.
  6. Τέλος ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  7. Για τη γαλατόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και αδειάζουμε εκεί την κρέμα, στρώνοντάς την ομοιόμορφα.
  9. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 40-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Γαστρονόμος