Κάνουν log out στην φαντασία και στην πραγματική ζωή – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα παιδιά μας

Η δημοσκόπηση της focus bari την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε το μέγεθος του κοινωνικού φαινομένου που έχει να κάνει με την (υπέρ) έκθεση των παιδιών μας στον digital κόσμο.

Εννέα στα δέκα παιδιά 5-12 ετών εκτιμάται ότι είναι πλέον online και έχουν ως πρώτη επιλογή συσκευής για τη σύνδεση τους το tablet (40%), ενώ ακολουθούν το smartphone (36%) και το laptop (34%).

Η τεχνολογία και τα μέσα της έχουν μπει για τα καλά μέσα στην ζωή μας όπως και αυτή την παιδιών μας.

Την ίδια ώρα πάνω από τέσσερις στους πέντε Έλληνες (ποσοστό 82%) βρίσκονται πια ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), με το ποσοστό να φθάνει το 97% στις ηλικίες 16 έως 24 ετών, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δειγματοληπτική έρευνα «Focus on Tech Life Tips» της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια Focus Bari, e-satisfaction, Προσωποκεντρική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Coach & Mentor, Συγγραφέας: Η καθολική χρήση internet από τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού δεν θα μπορούσε να λείπει από την έρευνα μας

Παρακολουθώντας την σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία και τον digital κόσμο από το 1995, βλέπουμε την εξέλιξη που ξεκίνησε από τις νεαρές & νεανικές ηλικίες, επεκτάθηκε στους νέους ενήλικες και λίγο μετά στα παιδιά και στους πιο ώριμους ενήλικες. Σήμερα, πρακτικά όλοι οι Έλληνες είναι online και μέσα στον διαδικτυακό κόσμο ενημερώνονται, επικοινωνούν, εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται και ψωνίζουν: με κορυφαία συσκευή πρόσβασης το κινητό τηλέφωνο, στην κυριολεξία έχουμε όλα «τα πάντα στο χέρι μας»! Η καθολική χρήση internet από τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού δεν θα μπορούσε να λείπει: σε αυτό συνηγορεί η εξοικείωση με μια οποιαδήποτε οθόνη αφής ακόμα και από την βρεφική ή προσχολική ηλικία, όπου τα παιδάκια μαθαίνουν να παίζουν παιχνίδια της ηλικίας τους, να ακούν παραμύθια ή κινούμενα σχέδια. Είναι επομένως μια φυσική συνέχεια, αλλά και μια φυσιολογική σχέση με βάση τα σημεία των καιρών. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί είναι η ελεγχόμενη από τους γονείς χρήση internet σε αυτές τις ηλικίες, τόσο σε ποιότητα και περιεχόμενο των χώρων και εφαρμογών που επισκέπτονται τα παιδιά, όσο και σε χρόνο, θυμίζοντας το σοφό αρχαίο ρητό «Μέτρον άριστον», πράγμα που θα συνιστούσαμε όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλες τις ηλικίες!

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί:

«Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο είναι μια πραγματικότητα και μέρος της ζωής όλων μας.

Η γνώση και η ψυχαγωγία μεταδίδονται μέσω των νέων τεχνολογιών.

Η σωστή χρήση είναι το άπαν. Για παράδειγμα όταν χρειάστηκε να προφυλαχθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί και για να συμβεί αυτό δεν χρειάστηκε να πάνε στο σχολείο η εκπαίδευση γινόταν μέσω των υπολογιστών από απόσταση.

Ωστόσο η υπέρ έκθεση κρύβει πολλές παγίδες. με την υπερέκθεση μπορει να επηρεαστεί και η σχολική τους επίδοση.

Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών από μικρές ηλικίες και χωρίς την επίβλεψη των γονέων είναι επικίνδυνη.

Πέραν του γεγονότος ότι συρρικνώνεται η φαντασία, η κοινωνικοποίηση στην αληθινή διάσταση αρχίζει να μειώνεται και οι φιλίες χτίζονται σε on-line παιχνίδια όπου φυσικά δεν υπάρχει η ανθρώπινη επαφή.

Μάλιστα στα περισσότερα απ’ αυτά τα παιχνίδια η βία κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έτσι περνά στο υποσυνείδητο των παιδιών ότι ο πιο δυνατός είναι ο πιο ισχυρός και ο πιο βίαιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετούνται βίαιες συμπεριφορές από μικρές ηλικίες.

Η ενσυναίσθηση χάνεται…

Βέβαια η υπερέκθεση στα ηλεκτρονικά μέσα έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση βάρους του παιδιού, μπορεί να παρουσιαστούν μυοσλετικά προβλήματα, ενώ και οι λιγότερες ώρες ύπνου έχουν να κάνουν με την ανισορροπία στην ανάπτυξη του παιδιού.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν το ιστορικό των επισκέψεων του παιδιού, να παρακολουθούν που μπαίνει και φυσικά να βάζουν χρονικό όριο στην χρήση υπολογιστών, κινητών και τάμπλετ».

Η ψυχολόγος Εμμανουέλα Νικολουζάκη λέει:

«H χρήση του διαδικτύου από τις νεαρότερες ηλικίες δε θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, καθώς τα παιδιά γεννημένα από το 1995 συγκαταλέγονται στην περίφημη Γενιά Ζ, την πρώτη γενιά χωρίς προιντερνετική ζωή. Τα σημερινά παιδιά λοιπόν μιλούν μία εντελώς διαφορετική μητρική γλώσσα, αυτή του διαδικτύου, καθώς ως γνήσιοι “αυτόχθονες” γεννήθηκαν με το ίντερνετ να υπάρχει ήδη. Το διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα της ζωής τους, μπορεί όμως συνάμα να αποτελέσει τροχοπέδη στη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες υπερβολική ορίζεται η έκθεση , η οποία ξεπερνά τις 38 ώρες εβδομαδιαία μπροστά σε οθόνες. Τέτοια έκθεση σε παιδιά ή εφήβους είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με μειωμένη φαντασία ενώ παιδιά με υπερβολική ενασχόληση οθονών εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης σε ανθρώπους. Μέτρον άριστον έλεγε ο Κλεόβουλος από τη Ρόδο και χρήζει άμεσης εφαρμογής καθόλη τη διάρκεια της ζωής ειδικά σε περιπτώσεις όπως η χρήση του διαδικτύου.

Η δημοσιογράφος Βάσω Μητρομάρα υπογραμμίζει:

«Είναι γεγονός ότι όσο μικρότερο το παιδί τόσο πιο προστατευμένο πρέπει να είναι. Και αυτό δεν αφορά μόνον την πραγματική ζωή, αλλά και την ψηφιακή. Οι γονείς δεν πρέπει να είναι εφησυχασμένοι στον ψηφιακό κόσμο. Θα πρέπει να θέτουν χρονικό όριο στη χρήση των κοινωνικών μέσων και να επιτηρούν τα post που κοινοποιεί το παιδί, αλλά ενδεχομένως και τους διαδικτυακούς φίλους με τους οποίους συνομιλούν. Επιπλέον οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν έτσι ώστε να αποφύγουν τα παιδιά τους τον εθισμό και την εξάρτηση από τα social media όντας οι ίδιοι τα σωστά πρότυπα. Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και κάποια πράγματα είναι αναπόφευκτα. Κι επειδή τα παιδιά μιμούνται τους γονείς αν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση θα κάνουν και ορθολογική χρήση των κοινωνικών μέσων».

Αντώνης Μάντζαρης: Κερδίζουν με τον Αθλητισμό τα παιδιά

Ο προπονητής της Ακαδημίας Μπάσκετ Peristeri Basketball Academy, Αντώνης Μάντζαρης μιλά για τις οθόνες και την καθημερινότητα με τα παιδιά.

«Οι γονείς οφείλουν να ωθούν τα παιδιά στον υγιή αθλητισμό και να μην τους προσθέτουν έξτρα πίεση πριν καλά-καλά αποκτήσουν τις απαραίτητες εμπειρίες Σε ότι αφορά τα παιδιά θα τους βοηθήσει πάρα πολύ και θα τα ξεκολλήσει από τις οθόνες. O αθλητισμός θα βοηθήσει τα παιδιά στην υγεία τους, βλέπουμε τα παιδιά που είναι καθηλωμένα σε οθόνες να είναι παχύσαρκα.

Από την άλλη η ενασχόληση με κάποιο άθλημα θα βοηθήσει πολύ πέρα της εκγύμνασης, στην κοινωνικοποίηση αλλά και στην φαντασία.

Επίσης θα δουλέψουν πολύ και τις αισθήσεις τους. Θα κερδίσουν τα παιδιά παίζοντας πολλά περισσότερα από όσα πιστεύουν».

Βαγγέλης Μάντζαρης: Θέλει οριοθέτηση και μέτρο για να απομακρυνθούν από τις οθόνες

Ο διεθνής με την εθνική παίχτης Βαγγέλης Μάντζαρης σημειώνει σχετικά με τον ηλεκτρονικό εθισμό στα παιδιά:

«Καταλαβαίνω τα παιδιά που παίζουν με τα λάπτοπ και τα ηλεκτρονικά, να μπαίνουν on line και να παίζουν fornite κλπ. Σε όλα αυτά πρέπει να μπαίνει μέτρο, να μην ξεφεύγουμε, να μην ξεπερνάμε τα όρια. Τα παιδιά μπροστά από τις οθόνες χάνουν την καθημερινότητα τους, δεν έχουν φίλους, δεν έχουν παρέες. Εμείς μικροί παίζαμε ηλεκτρονικά αλλά βγαίναμε και παίζαμε στην γειτονιά με άλλα παιδιά. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι τα παιδάκια πάνε σχολείο και μετά κλείνονται όλη μέρα στο σπίτι για να παίξουν παιχνίδια στα τάμπλετ και στους υπολογιστές. Οι γονείς πρέπει να τους βοηθήσουν και να τους παροτρύνουν να κάνουν δραστηριότητες μακριά από τις οθόνες. Με το μέτρο και την οριοθέτηση θα αποκτήσουν μια ζωή μακριά από τις οθόνες».

Δείτε περισσότερα στο pinakio.gr