ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Γύρω στις 100 με 150 υποθέσεις που αφορούσαν τραπεζικό δανεισμό εκ των οποίων το 50% έχουν τελεσιδικήσει υπέρ των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων, χειρίστηκε μέσα στο 2015 το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας .

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 50% των καταναλωτών που προσέφυγε στο ΚΕΠΚΑ αναφορικά με τη ρύθμιση πιστωτικών καρτών, περιμένουν κάποιο αποτέλεσμα, μιας και οι σχετικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες.
Επίσης, όπως τόνισε ο Βασίλης Ιωάννου, νέος πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το νέο διοικητικό συμβούλιο με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, δεκάδες ήταν οι αιτήσεις καταναλωτών για υπαγωγή στον Νόμο 3869/2010 (Νόμο Κατσέλη). Μάλιστα, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς υπήρξε ένα διάστημα που λόγω των τροποποιήσεων του Νόμου, άλλαξε η σχετική διαδικασία υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη. Πλέον, όπως διευκρινίστηκε, απαιτείται η συμπληρωμένη κατάσταση οικονομικής πληροφόρησης, οπότε το ΚΕΠΚΑ συνέδραμε σε δεκάδες καταναλωτών δανειοληπτών, αλλά δεν υπάρχει απάντηση σε όλους αυτούς αν έχουν υπαχθεί ή όχι.


Επίσης, στα τελευταία τρία χρόνια συνέδραμε σε καταγγελίες παράνομες χρεώσεις τραπεζών, υπηρεσιών, παράνομα έξοδα κ.ο.κ. Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του ΚΕΠΚΑ και σε ζητήματα κινητών τηλεφωνιών, οργανισμών κοινής ωφέλειας κ.α. Μόνο την τελευταία χρονιά υπήρξαν 70 παρόμοιες καταγγελίες, οι οποίες είχαν αίσια κατάληξη σε ποσοστό πάνω από 60%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ.

Οι αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη
Ο ίδιος αναφέρθηκε και απαρίθμησε τα δικαιώματα του καταναλωτή, λέγοντας πως στόχος του ΚΕΠΚΑ είναι οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένη, ενώ ειδικότερη αναφορά στο Νόμο Κατσέλη έκανε η Βασιλική Διάφα, δικηγόρος και αντιπρόεδρος του ΚΕΠΚΑ. Σύμφωνα με την ίδια, η σημερινή ημέρα αφιερώνεται στους δανειολήπτες καταναλωτές, για το λόγο αυτό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικά ζητήματα. Όπως διευκρίνισε, ο Νόμος Κατσέλη ισχύει και δεν καταργήθηκε, οπότε μπορούν οι συμπολίτες να κάνουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί ως προς την ένταξη των καταναλωτών, σε σημαντικότερη διαφορά την δυνατότητα που δίνει ο Νόμος για την ένταξη και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και Δήμοι. Επίσης, μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια για την πρώτη κατοικία, ενώ υπάρχει διαδικασία διαγραφής οφειλών. Επίσης, σε όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση και εκκρεμεί στα δικαστήρια, θα πρέπει να κάνουν διαδικασία επικαιροποίησης της αίτησής τους.

Β.Σ.