Μετά από προσπάθειες 15 ετών η Dioskurides IKE είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στην αγορά, με βιολειτουργικά τρόφιμα και βιολογικά φυτοπροστατευτικά και προϊόντα ζωοπροστασίας, προϊόντα καινοτόμα που μπορούν να έχουν απήχηση στη διεθνή αγορά.

Η Dioskurides, παιδί του γιατρού Στέργιου Τζιμίκα και ομάδας οραματιστών επιστημόνων – επιχειρηματιών, που ήθελαν να αξιοποιήσουν τις βιοδραστικές ιδιότητες βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας, καλεί μάλιστα επιχειρήσεις του νομού Κοζάνης αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας, να συμμετέχουν στο σχηματισμό ενός cluster που θα παράγει κάθε λογής βιολειτουργικά τρόφιμα, δίνοντας μία νέα προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, βασισμένη στον πρωτογενή τομέα και σε μία αλυσίδα παραγωγής από ατόφιους ελληνικούς κρίκους.

Την πρόταση της Dioskurides κατέθεσε ο γιατρός και επιχειρηματίας κ. Στέργιος Τζιμίκας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (6/11), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ενθυλάκωση βιοδραστικών συστατικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε νανοσωματίδια για χρήση στην παραγωγή: α) βιολειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής β) προϊόντων προστασίας του ζωϊκού κεφαλαίου γ) φυτοπροστατευτικών προϊόντων». Το έργο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Τα δύο κρίσιμα ερευνητικά έργα

Το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενου ερευνητικού προγράμματος, που εντόπισε τις ιδιότητες των εκχυλισμάτων και μελέτησε την επίδρασή τους σε ανθρώπινα κύτταρα ( σε συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ) κι το εαν αυτές μπορούν να εφαρμοστούν.

Το έργο που πρόσφατα παρουσιάστηκε, αξιοποίησε αυτές τις ιδιότητες για να παραχθούν προϊόντα για την βελτίωση της υγείας ανθρώπων, ζώων και την φυτοπροστασία. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Μελισσοκομίας) κι η εταιρεία ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΤΖΙΜΙΚΑΣ ΙΚΕ (DIOSCURIDES).

«Έχουμε πλέον στα χέρια μας τα προϊόντα αυτά και η Dioscurides , από το 2023, θα αρχίσει την κανονική παραγωγή τους καθώς έχουν πλέον περάσει με επιτυχία τις δοκιμαστικές παραγωγές και τους σχετικούς ελέγχους», δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Τζιμίκας.

Μελισσόχορτο, λαδανιά και φλούδα ροδιού

Ήδη η Dioscurides παράγει ένα μείγμα από εκχυλίσματα τριών φυτών – μελισσόχορτο, λαδανιά και φλούδα ροδιού- το οποίο έχει εξαιρετικές ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό εάν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή τροφίμων και ποτών. Επίσης, έχει παρασκευάσει νανογαλακτώματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυτοπροστατευτικά αντικαθιστώντας τα χημικά σκευάσματα, αλλά και σαν συμπληρώματα σε ζωοτροφές και μελισσοτροφές, για να μειωθεί η νοσηρότητα στα ζώα και να αντιμετωπιστούν ασθένειες των μελισσών.

«Αυτό το μείγμα εκχυλισμάτων, έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αρκεί να αναφέρω ότι με αυτό παράχθηκαν σοκολατάκια που δόθηκαν σε τοξικούς ασθενείς του Μποδοσάκειου Νοκομείου Πτολεμαΐδας και διαπιστώθηκε ότι ουσίες που ανεβάζουν την τοξικότητα στον οργανισμό, μειώθηκαν, με αποτέλεσμα μείωση της χοληστερίνης, του σακχάρου και της υπέρτασης στους συγκεκριμένους ασθενείς», επισήμανε ο κ. Τζιμίκας.

Cluster εταιρειών και ερευνητών

Αυτό λοιπόν που προτείνει η Dioscurides σε εταιρείες και επαγγελματίες του κλάδου τροφίμων και ποτών, είναι η συνεργασία μέσα από ένα cluster στο οποίο θα μετέχουν και ερευνητικά ιδρύματα και Πανεπιστήμια, ώστε να παραχθούν από επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας καινοτόμα, βιολειτουργικά τρόφιμα και ποτά. Το μείγμα των τριών εκχυλισμάτων, που έχει ελεγχθεί όχι μόνο για τις ιδιότητές του αλλά και για την ασφάλεια στη χρήση, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε αρτοσκευάσματα, dressings, αλείμματα για το πρόγευμα, σε τυριά, κρασιά, προϊόντα κρέατος.

«Eπιδίωξη της ομάδας της Dioskurides είναι, να κάνουμε τη διατροφή μας πιο υγιεινή σε μία εποχή που έχουν κυριαρχήσει το έτοιμο, το γρήγορο και ότι αυτά συνεπάγονται για τη βιομηχανία τροφίμων, με αποτέλεσμα να έχουμε «επέλαση» του μεταβολικού συνδρόμου, πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, πολλά εγκεφαλικά επεισόδια, πάρα πολλούς σακχαροδιαβητικούς ασθενείς, αυξημένα περιστατικά καρκίνων και άλλων σοβαρών ασθενειών.

«Έτσι αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε στα βιολειτουργικά τρόφιμα, αξιοποιώντας φυσικές ουσίες από βότανα και αρωματικά φυτά, που έχουν ευεργετική δράση στον άνθρωπο ή περιορίζουν κάποιες παθήσεις ή ακόμη φθάνουν να απομακρύνουν το γήρας. Ξεκινήσαμε το 2007, από 100 βότανα επιλέξαμε περίπου 15, κάναμε εκχυλίσεις με πράσινες μεθόδους, προχωρήσαμε σε συνεργασίας με βιοκαλλιεργητές από την Κρήτη ως τη Θεσσαλία, τις Σέρρες, την Ηγουμενίτσα, έχοντας πάντοτε την υποστήριξη πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών».

Η Dioskurides ξεκίνησε το 2007 με τον πειραματικό αγρό στην Αναρράχη του Δήμου Εορδαίας και σήμερα παράγει στην σύγχρονη μονάδα της, φυτοπροστατευτικά τόσο ασφαλή, που τα λαχανικά στα οποία εφαρμόζονται, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα αμέσως μετά το ράντισμα, όπως διαβεβαίωσαν on camera καθηγητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Dioscurides δείχνει λοιπόν μία άλλη αναπτυξιακή προοπτική για τη Δυτική Μακεδονία, πέραν της ενεργειακής, μία προοπτική που θα συνδυάζει τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, με τα οικονομικά.

πηγή:grtimes.gr