Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΤΑΛΟΠΛΑ ΤΟΥ ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ

Για τους φανούς και τις αποκριές στην Κοζάνη αλλά και τι σχεδιάζεται για τη φετινή διοργάνωση του 2018, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του Συλλόγου από τον φανό του Αη Δημήτρη “Τα Παρταλόπλα” Γιάννης Κοκκαλιάρης. Οι φανοί της Κοζάνης συναντήθηκαν την Κυριακή με στόχο να καταστρώσουν σχέδια και να διοργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο τις φετινές Αποκριές, που είναι άλλωστε και το κορυφαίο πολιτιστικό προϊόν της πόλης, φημισμένο ανά την επικράτεια.

Αναλυτικά, όπως τόνισε ο ίδιος, έγινε η πρώτη συνάντηση όλων των φανών της Κοζάνης, μετά από πρωτοβουλία του φανού του Αγίου Δημητρίου . Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε ένα συντονιστικό από έναν εκπρόσωπο του κάθε φανού , αλλά και ένα μικρό ευέλικτο σχήμα 3 ανθρώπων που θα δρα ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις όταν χρειάζεται. “Ανάλογη πρωτοβουλία έλαβε εκ νέου ο φανός του Αη Δημήτρη πριν από 20 χρόνια (18.5 χρόνια για την ακρίβεια). Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων και των φανών να βρεθούν όλοι μαζί ,ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την αποκριά μας όσο γίνεται καλύτερη. Η συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία, παραβρέθηκαν όλοι οι φανοί και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα όργανο με  ένα μέλος του κάθε φανού και από εκεί και πέρα θα γίνουν και άλλες συναντήσεις ώστε να δούμε πως θα λειτουργήσει η επιτροπή. Μέσα από αυτό το συμβούλιο θα προκύψει μια άτυπη επιτροπή, ώστε να λειτουργεί ευέλικτα και να δίνει άμεση λύση σε προβλήματα. Οι 14-15 άνθρωποι που θα λειτουργούν στο όργανο να παίρνουν ιδέες από τους συλλόγους τους και το όργανο θα παίρνει αποφάσεις.

Στόχος των συλλόγων που κρατούν άσβεστο το έθιμο της Αποκριάς στην Κοζάνη είναι να διατηρεί το έθιμο άσβεστο και να μην επαναλαμβάνονται λάθη της χρόνια τώρα.
“Η αποκριά πρέπει να προωθηθεί ακόμη περισσότερο σαν έθιμο. Την Τετάρτη στο Κοβεντάρειο υπάρχει μια εκδήλωση ώστε κάποιες εκδηλώσεις της περιοχής, όπως οι Λαζαρίνες , Μωμόγεροι και φανοί να ενταχθούν στην πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα και όλοι μαζί κάνουμε βήματα μπροστά και είμαστε θετικοί”, τόνισε ο ίδιος.

Οι απόκριες εφέτος είναι πολύ νωρίς, η Τσικνοπέμνπτη είναι στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε η διοργάνωση πρέπει να ξεκινήσει έγκαιρα. Το έθιμο της κοζανίτικης Αποκριάς πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από όλους, τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης, απευθύνοντας κάλεσμα προς τη νεολαία να ασχοληθεί πιο ενεργά στο έθιμο. Όπως σημείωσε, οι νέοι συμμετέχουν στην Αποκριά. “Καλή πίστη χρειάζεται, όλοι για τα ίδια θέματα παλεύουμε”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

 

Β.Σ.