ΑΙΤΗΣΗ
Φανής Φτάκα-Τσικριτζή
Δημοτικής Συμβούλου Κοζάνης

Προς
Γραμματεία και Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης

Κοζάνη, 13/3/2019
Συνάδελφοι
Στο τελευταίο ( 4/3/2019) Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης προ ημερησίας διάταξης ζήτησα το λόγο και ανέπτυξα προφορικά στο σώμα τρείς προτάσεις μου που συνδέονταν άμεσα με την επικαιρότητα.

Η πρώτη πρόταση μου αφορούσε στη μετονομασία του μικρού στενού Ιωάννου Τιάλιου, που εφάπτεται με την βόρεια πλευρά της ομώνυμης διατηρητέας νεοκλασσικής οικίας και στη μετονομασίας αυτής σε « Χωρατά Ιωάννου Τιάλιου και Αννας Καραγκούνη» προς τιμήν της αείμνηστης, Άννας Καραγκούνη, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της πόλης Κοζάνης με έντονο και πολύχρονο κοινωνικό έργο.

Η δεύτερη πρόταση μου αφορούσε στην αγορά του πατρικού σπιτιού της Άννας Καραγκούνη από το Δήμο Κοζάνης, με κονδύλια του ΕΑΠ (Τοπικός Πόρος) 2012-16 και σε περίπτωση εξάντλησης των κονδυλίων αυτής της περιόδου να υπάρξει σχετική δέσμευση για χρήση κονδυλίων από την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο του ίδιου πόρου.

Οι λόγοι που συνηγορούν σ’ αυτή την ενέργεια είναι ότι η σημερινή κατοικία Καραγκούνη είναι ένα παλιό αρχοντικό μακεδονικού τύπου, το οποίο διαθέτει μεγάλη ξύλινη εξώπορτα με πλακοσκεπή αυλή και αρβανίκο εντός αυτής, όπως και υπερυψωμένο κλειστό ανώι εντός της οικίας. Υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συγκεκριμένης οικίας μακεδονκού τύπου, αλλά πιο κατάλληλοι να μιλήσουν γι’ αυτά είναι οι ειδικοί αρχιτέκτονες.

Απώτερος στόχος αυτής της αγοράς είναι :
α) να διατηρηθεί ακέραιο ένα τέτοιο αυθεντικό δείγμα αστικού κοζανίτικου σπιτιού, από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει πλέον, αν όχι το μοναδικό, μέσα στην πόλη της Κοζάνης, σε σχέση με τα 120 καταγεγραμμένα που υπήρχαν προ του σεισμού του 1995 και
β) να μετατραπεί αυτό σε επισκέψιμο μουσείο , διατηρώντας όλο τον εσωτερικό πλούτο της αστικής οικογένειας Καραγκούνη ,της οποίας ο πατέρας διετέλεσε και δήμαρχος της πόλης Κοζάνης την περίοδο 1929-34.
γ) Επιπλέον αυτή η αγορά θα συμβάλλει στη διατήρηση του ενιαίου οικιστικού συνόλου, που δημιουργείται σήμερα με το διπλανό διατηρητέο νεοκλασσικό οίκημα, κληροδότημα Ι. Τιάλιου, (σημερινό Στέκι του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης) ενισχύοντας την εικόνα του γενικότερα και διατηρώντας ανέπαφη την ενδιάμεση των δυο σπιτιών στενούρα, ένα στενό πλακόστρωτο καλντερίμι, όπου πραγματοποιούνταν κι ο χωρατάς της γειτονιάς παλιότερα, και για το οποίο καταθέτω ανωτέρω πρόταση μετονομασίας.

Η τρίτη πρόταση μου αφορά στην αγορά από το Δήμο Κοζάνης της διπλής σήμερα οικίας Πάπιστα-Πάλλα, η οποία βρίσκεται στην πάνω πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους, επί της οδού 11Ης Οκτωβρίου. Και γι’ αυτή την περίπτωση προτείνω το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο, δηλαδή τον Τοπικό Πόρο (ΕΑΠ 2012-16), και σε περίπτωση εξάντλησης των κονδυλίων αυτής της περιόδου να υπάρξει σχετική δέσμευση για χρήση κονδυλίων από την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο του ίδιου πόρου . Η αγορά στοχεύει στη μετατροπή της συγκεκριμένης οικίας σε Μουσείο Κοζανίτικης Αποκριάς, κάνοντας φυσικά χρήση και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως π.χ. (του Πράσινου Ταμείου).

Οι λόγοι που επιβάλλουν αυτή την αγορά πολύ σημαντικοί :
Η Αποκριά της πόλης Κοζάνης, την οποία γιορτάζουμε κάθε χρόνο αυτή την περίοδο διαθέτει μια μακρόχρονη ιστορία 5 περίπου αιώνων, στη διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί πολλά διάσπαρτα ντοκουμέντα (φωτογραφικά, ηχητικά, μαρτυρίες ανθρώπων, βιντεοσκοπήσεις). Όλα αυτά αξίζει να συγκεντρωθούν και βρουν τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας τους. Αυτός δεν είναι παρά η παλιά ( από τον 19ο αιώνα ) μακεδονικού τύπου, διπλή εξ αδιαιρέτου κατοικία του Ιωάννη Πάλλα, ο οποίος με διαθήκη του το 1917 την κληροδότησε στους δυο γιούς του Νικόλαο και Γεώργιο. Αυτή γειτνιάζει και με το Φανό Αριστοτέλη και μετά την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλη (Πρόγραμμα ΣΒΑΑ) το οικοδόμημα θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο λόγω της υπερυψωμένης θέσης , που διαθέτει.

Από το 2015, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης μέσα στην πόλη της Κοζάνης ενός κατάλληλου χώρου φιλοξενίας του Μουσείου της Κοζανίτικης Αποκριάς, ήρθα σε επαφή και με τους δυο σημερινούς ιδιοκτήτες , κληρονόμους των Νικολάου και Γεωργίου Πάλλα, οι οποίοι ήταν και εξακολουθούν να είναι, εξ όσων γνωρίζω, πρόθυμοι να συνεργαστούν με το Δήμο για την εξαγορά όλου του οικοδομήματος. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών είχε την πρόθεση να το παραχωρήσει στο Δήμο δίχως καμία οικονομική απαίτηση. Οι επαφές μέχρι και τις αρχές του 2017, που ήμουν πρόεδρος του ΟΑΠΝ είχαν προχωρήσει αρκετά, παρουσία των ιδιοκτητών είχα επαφές και με τον κ. Βαλαή, Αντιδήμαρχο Οικονομικών όσο και με τον κ. Δεσποτίδη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. Μετά το 2017 όμως κάθε σχετική ενέργεια σταμάτησε.

Βρισκόμαστε στο τέλος της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου (2014-19). Γι’ αυτό και κρίνω πλέον σκόπιμο να επαναφέρω την πρόταση προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ως κανονικό θέμα ημερησίας διάταξης για τη λήψη της σχετικής απόφασης , η οποία θα επιφέρει διπλή λύση αφού θα αξιοποιήσει προς όφελος της πόλης και της ιστορίας της το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αλλά και θα συμβάλλει στη λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος, που αντιμετωπίζουν εδώ και 30 χρόνια οι κληρονόμοι των δυο οικιών .

Σας καταθέτω και γραπτά τις ανωτέρω τρεις προτάσεις μου, όπως δεσμεύτηκα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο περιμένοντας τις δικές σας ενέργειες για την προώθηση τους σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την ολομέλεια του σώματος.

ΥΣ :Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική διευκρίνιση ή πληροφορία

Με εκτίμηση
Φανή Φτάκα-Τσικριτζή
Δημοτική Σύμβουλος