Το Φεβρουάριο του 2021 έκλεισε η προσφυγική δομή στα Γρεβενά που φιλοξενούσε και 650 πρόσφυγες. Μαζί με αυτήν έκλεισαν και επτά ξενοδοχεία του ορεινού όγκου και μάλιστα μεγάλης δυναμικότητας με πάνω από 50-60 κλίνες. Ένας συγκερασμός πραγμάτων οδήγησε στο λουκέτο και σίγουρα δεν υπάρχει ένας λόγος. Αφενός τα συσσωρευμένα χρέη με την παράταση ζωής λόγω των ικανοποιητικών χρημάτων από την φιλοξενία προσφύγων, αφετέρου το αναμενόμενο σφράγισμα της δομής, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της χώρας .

Από την περίοδο της οικονομικής κρίσης τα ξενοδοχεία των Γρεβενών έχασαν πολύ έδαφος με ένα χιονοδρομικό κέντρο που ζητά επίμονα την αναβάθμισή του. Κανείς όμως δεν φαίνεται να ασχολήθηκε σοβαρά με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος .Κάποιοι τοπικοί άρχοντες έδειξαν ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες, κάποιοι άλλοι για την απομάκρυνσή τους, ουδείς όμως είδε τα Γρεβενά ως τουριστικό προορισμό δίπλα στο ξακουστό χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Δεν είναι τυχαίο που και εδώ δεν υπάρχει επίσημος φορέας ξενοδόχων.

Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που δεν δέχτηκαν ποτέ πρόσφυγες θεωρούν ότι η δομή απαξίωσε την περιοχή, δημιούργησε ανεπιστρεπτί προβλήματα και καλώς έκλεισε. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ξενοδόχων που δέχτηκαν πρόσφυγες αλλά μετά από ανακαίνιση ξανάνοιξαν. Οι υπόλοιποι διεκδικούν μεγάλες αποζημιώσεις από την Ύπατη Αρμοστεία και κάποιοι μάλιστα δικαιώθηκαν και στο πρωτοβάθμιο και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Ένας μικρός αριθμός αυτών αναμένει την καταβολή της για να προχωρήσει σε ανακαίνιση και να μπει πάλι σε λειτουργία. Δυο μεγάλα ξενοδοχεία βγήκαν στο σφυρί λόγω χρεών .

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κλίνες στα Γρεβενά και να επιβιώνουν μόνο οι μονάδες με μικρό αριθμό δωματίων. Λίγους μήνες πριν πέρασε και το χιονοδρομικό από τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο ΤΑΙΠΕΔ που επεξεργάζεται κάποια σχέδια για την αξιοποίησή του όλον τον χρόνο. Είναι κρίμα να βλέπουμε δίπλα μας τουριστικούς προορισμούς να σφύζουν από κόσμο και τα Γρεβενά να μένουν σε δεύτερο πλάνο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου