ΟΣΕ, Κουρί, μετεγκατάσταση Ποντοκώμης, Δημoτικό Πάρκο, τα έργα-σημαίες του δήμου

Η έγκριση του προϋπολογισμού για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, και προκάλεσε αρκετές εντάσεις και διαφωνίες.

Στα 20 εκατομμύρια υπολογίζεται, λοιπόν, ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2018, ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με το Δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη, εκφράζει την προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την ποιότητά του ως ένα φορέας που έχει την υποχρέωση να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του Τεχνικού Προγράμματος προέρχεται κατά κύριο λόγο από τον τοπικό Πόρο Ανάπτυξης με περίπου 10,3εκ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ με 6,7εκ. ευρώ και τη ΣΑΤΑ με 1,3εκ. ευρώ.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται έργα όπως είναι το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης και η ανάπλαση του σιδηροδρομικού σταθμού, έργα τα οποία θα προκύψουν όταν βγουν οι προσκλήσεις από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό, όπως και το τρέχον Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017, του οποίου ο βαθμός υλοποίησης συζητήθηκε και παρουσιάστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία με σκοπό την απόδειξη ότι, πλέον και σε αντίθεση με το παρελθόν, τα προγράμματα αυτά δεν ανακοινώνονται απλά, αλλά και υλοποιούνται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι έργα πρασίνου και ποιότητας ζωής, όπως είναι το Κουρί, το οποίο φέτος θα υλοποιηθεί, καθώς και άλλα, προκαλούν στο Δήμο την αίσθηση της ικανοποίησης διότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τρέξει μεγάλα χρηματιστικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, ο Δήμος Κοζάνης παρουσιάζει ένα σημαντικό έργο.

Ενισχύοντας τα λεγόμενα του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αριστοτέλης Πουτακίδης, δήλωσε ότι το ποσοστό υλοποίησης για το πρόγραμμα του 2017, το οποίο είναι, πλέον, μετρήσιμο, υπολογίζεται στο 70%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό αυτό πρέπει να θεωρείται ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε.

Όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018, ο κ. Πουτακίδης τόνισε ότι αυτό αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συντήρηση των υποδομών που συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη. Μερικά από τα έργα του προγράμματος είναι, εκτός από το Κουρί, το έργο στο Δημοτικό Κήπο, το έργο στην ανατολική είσοδο στο Lidl, καθώς και το έργο που σχετίζεται με τη μετεγκατάσταση του οικισμού στην Ποντοκώμη, του οποίου η πρώτη φάση έχει ήδη ολοκληρωθεί και ξεκινάει η δεύτερη.

Στον αντίποδα των όσων δήλωσαν οι κύριοι Ιωαννίδης και Πουτακίδης, ο Λάζαρος Μαλούτας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει κανένα αναπτυξιακό χαρακτηριστικό, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, λείπουν από αυτό τα ανάλογα έργα που θα σηματοδοτούσαν τη συγκεκριμένη πορεία, αλλά και τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από ανταγωνιστικά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, και τα οποία θα αύξαναν τις επενδύσεις στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαλούτας, το πρόγραμμα αυτό εντάσσει όλες τις επιθυμίες και τις ανάγκες του στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, μαρτυρά την ανάγκη, όχι μόνο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, αλλά ύπαρξης πολιτικής βούλησης σχετικά με το τι εντάσσουμε ή όχι στον Τοπικό Πόρο. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι το πρόγραμμα για το ερχόμενο έτος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής και ότι είναι το φτωχότερο των τελευταίων ετών.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ελ. Αντιπολίτευσης, Γιώργος Γκουτζηκώστας, αυτό οφείλεται  στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα “συμπλέει με τον προϋπολογισμό του κράτους”, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, προετοιμάζει νέα σφαγή στα δικαιώματα των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια, ενώ διευκολύνει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με βάση αυτό, τα κονδύλια προς τους δήμους αναμένεται να μειωθούν περισσότερο, κάτι που θα αποτυπωθεί στα αναπτυξιακά προγράμματά τους και, κατά συνέπεια, θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες.

ΕΣ