ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥ-ΑΝΑΜΕΝΟΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗΣ
– Τι αλλάζει σε κλιματικές ζώνες, δανειοδότηση, εισοδηματικά κριτήρια

Ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση με σκοπό την πληροφόρηση των μηχανικών για την αναμενόμενη προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστας Γαλιάτσος.
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, ο Δημήτρης Μαυροματίδης, πρόεδρος ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας μίλησε στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα, κάνοντας μια ενημέρωση για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ” , που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. “Το προηγούμενο πρόγραμμα έληξε πέρυσι. Το Εξοικονομώ είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, γιατί απαντάει στις ανάγκες ενεργειακής εξοικονόμησης στη Δυτική Μακεδονία. Εμείς ως ΤΕΕ από παλαιότερα το 2011 και 2012 μιλούσαμε για την ενεργειακή φτώχεια και την ανάγκη ύπαρξης και άλλων τέτοιων χρηματοδοτικών εργαλείων για να αντιμετωπιστεί το κομμάτι της ενεργειακής φτώχειας που είναι πολύ υψηλό, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία . Όταν δαπανάς ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός σου, ειδικά πάνω από το 10%, μπαίνεις στην ενεργειακή φτώχεια”, σημείωσε αρχικά ο κ. Μαυροματίδης.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο έθεσε στον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ το κομμάτι της δυσμενής θέσης της Δυτικής Μακεδονίας, μιας και βρίσκεται στη Δ ζώνη καθ’ ολοκληρία, και όχι μόνο οι ορεινές της περιοχές, όπως σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα θα έπρεπε να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την περιφέρειά μας, προσέθεσε ο κ. Μαυροματίδης.
Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον ίδιο, αναφέρθηκε πως το νέο πρόγραμμα δεν θα πάει με τις έννοιες των κλιματικών ζωνών και με τη δυνατότητα χρηματοδότησης εκεί, αλλά θα έχει να κάνει καθαρά με όρους ΕΣΠΑ, όπου η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στις περιοχές μετάβασης, με ό,τι αυτό σημαίνει. Επίσης, για το νέο πρόγραμμα, δεν θα χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να πηγαίνουν στις τράπεζες για το εξοικονομώ , μιας και στο νέο πρόγραμμα θα δίνεται η δυνατότητα και χωρίς τραπεζικό δανεισμό ώστε να καλυφθεί η ιδία συμμετοχή. Ανάλογα με τα τραπεζικά κριτήρια που θα μηδενίζονται από 50.000 ευρώ και πάνω , που σημαίνει ότι κάποιος με τέτοιο εισόδημα μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα και μόνος του. Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, που θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ , κλιμακωτά θα υπάρχει ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη θα υπάρχει δυνατότητα επιχορήγησης μέχρι και 70%. Η πιθανή χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 30% του ποσού (ή σε όποιο άλλο ποσοστό αντιστοιχεί στην κατηγορία), αν κάποιος θα παίρνει δάνειο, αυτό θα γίνεται άτοκα, αφού θα υπάρχει επιδότηση του επιτοκίου. Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν υπάρχει αναγκαιότητα να πηγαίνει ο κόσμος στις τράπεζες, μπορεί να πάει ο πολίτης στον μηχανικό, που θα του κάνει την ανάλογη πιστοποίηση , κατευθύνοντάς τον για το τι θα πρέπει να γίνει. Το ΤΕΕ ζήτησε αυστηροποίηση της διαδικασίας, ώστε να είναι πραγματικά μηχανικοί αυτοί που θα κατευθύνουν.
Το εξοικονομώ κατ οίκον σημαίνει πολύ απλά, όπως ανέφερε, για αντικατάσταση κουφωμάτων, κάλυψη κελύφους κτηρίου για θερμομόνωση, παρεμβάσεις στους λέβητες, ηλικιακούς θερμοσίφωνες, κουφώματα κ.α.
Το τεχνικό επιμελητήριο συνιστά στους πολίτες, επειδή η αίτηση θα γίνεται από τον κάθε ενδιαφερόμενο και θα συνδέεται με το Taxis, θα φαίνεται αν προ- εγκρίνεται ή όχι ο καθένας, είναι σημαντικό να τονιστεί πως η επιλογή του καθενός θα γίνεται αυστηρά με τη σειρά προτεραιότητας, εφόσον ο πολίτης καλύπτει τα κριτήρια. Εφόσον έχει εισόδημα που εμπίπτει, υπάρχει κατοικία στο όνομά του, εισοδηματικά κριτήρια και κόστος χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα θα σταματήσει όταν σταματήσουν τα χρήματα πανελλαδικά.
Πότε , όμως αναμένεται το πρόγραμμα; Όπως απάντησε ο κ. Μαυροματίδης: “Θα μπορούσε να έχει “βγει” στον αέρα από τον Δεκέμβριο, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση του νέου κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, που θεωρείται προαπαιτούμενο. Ο νέος κανονισμός είναι έτοιμος και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το πρόγραμμα θα βγει μέσα στον Μάϊο. Όταν θα καλυφθούν τα ποσά, δεν θα προ- εντάσσονται οι ενδιαφερόμενοι”, σημείωσε με νόημα.
Ο πολίτης θα πρέπει πρώτα , αφού αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι του, π.χ. θέλει να αλλάξει τα κουφώματα στο σπίτι του ή να μονώσει την κατοικία του, θα πρέπει πρώτα από όλα θα απευθυνθεί σε ένα μηχανικό, να κάνουν τις ανάλογες επεμβάσεις για να μπουν στην κατάλληλη βαθμίδα. Οι εν λόγω δαπάνες είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα. Ο κ. Μαυροματίδης, παρότρυνε τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν, μιας και είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσουν, ειδικά όσους έχουν χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.
Μάλιστα, στο προηγούμενο εξοικονομώ κατ οίκων αρκετοί πολίτες έμειναν στο στάδιο της προέγκρισης, για αυτό και αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος.

 

Β.Σ.