Η αναστολή των έξι τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας δεν σημαίνει και την κατάργησή τους. Εξάλλου δεν λειτούργησαν και ποτέ για να αναστείλει η νυν κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με το Νόμο Γαβρόγλου 4610/2019 για τις «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Τμημάτων Μάρκετινγκ, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων, Κινηματογράφου, Λογοθεραπείας και Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου που εκδίδεται ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos δεν είχε πάρει καμιά απόφαση για τη λειτουργία τους σε μια περίοδο που ήταν στο προσκήνιο η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων ούτε ακόμα έχει τεθεί το θέμα σε συζήτηση. Ανάλογη απόφαση δεν πάρθηκε και από το Πανεπιστήμιο Πατρών για τα Τμήματα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, τα οποία επίσης ανεστάλησαν. Και πιθανόν σε κανένα πανεπιστήμιο, αφού όλα ταλανίζονταν από το νόμο των συγχωνεύσεων και τα δεκάδες νέα τμήματα που δημιουργούνταν.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Θεοδουλίδης μιλώντας στο sentra.com.gr ζήτησε να μην δραματοποιούμε τα πράγματα, παρά το ντόρο για το μεγάλο πανεπιστήμιο που δημιουργήσαμε. Ανέφερε ότι ενώ πριν ιδρύονταν τμήματα με αιτιολογημένη απόφαση συγκλήτου, τώρα επανεξετάζονται με μελέτες σκοπιμότητας, βιωσιμότητας και έγκρισης των προγραμμάτων σπουδών τους. Το ζήτημα για τον ίδιο είναι ποιος θα έχει τον τελικό λόγο στην ίδρυσης των τμημάτων και αν είναι η ΑΔΙΠ (Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) ή το υπουργείο. Τότε η απόφαση είναι πολιτική, όπως τόνισε εμφαντικά χωρίς να πάρει σαφή θέση για την σμίκρυνση του Πανεπιστημίου από τα 28 στα 22 τμήματα.

Φυσικά ως τον Απρίλιο του 2020 με την προετοιμασία ανάλογων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των τμημάτων και την σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ, μπορεί τελικά να λειτουργήσουν κάποια από τα έξι τμήματα από το ακαδημαϊκό έτος 2021-212. Με την κυβέρνηση να αφήνει παραθυράκια σε τοπικούς βουλευτές να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και τον πρύτανη να μην θεωρεί τόσο σπουδαίο το θέμα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Με 22 τμήματα μένει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Αναστέλλεται η λειτουργία έξι τμημάτων