Αυτό το χωροταξικό έκτρωμα πρέπει να αποτραπεί – Είμαστε μπροστά σε ένα χρηματιστήριο

Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής μίλησε στο περιφερειακό συμβούλιο για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς η τοπική κοινωνία να έχει λόγο. “Δήμοι και περιφέρεια ως κομπάρσοι γνωμοδοτούν για τα περιβαλλοντικά. Τα έργα εξελίσσονται εις βάρος της κοινωνίας”. Ειδικά στη Γαλατινή γίνεται μεγάλη ζημία και η διαφορετικότητα έχει να κάνει ,όπως ανέφερε στο γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί το 1/3 των ΑΠΕ της χώρας. Από τα 30 γιγαβάτ, τα 10 γίνονται στη Γαλατινή σε ένα χωριό με 800 σπίτια. “Αυτό το χωροταξικό έκτρωμα που διαμορφώνεται πρέπει να αποτραπεί. Η πολιτεία κωφεύει. Για να γίνει ένα τέτοιο έργο η Αποκεντρωμένη εγκρίνει τα περιβαλλοντικά, τεμαχίζουμε τις άδειες, ποτέ δεν βλέπουμε το σύνολο της παρέμβασης. Ήρθε η ώρα και οι άνθρωποι της Αποκεντρωμένης να σταθούν στο ύψος τους”, τόνισε, “όταν εκτάσεις πάνω από 20.000 στρέμματα γεμίζουν με φωτοβολταϊκά σε μια περιοχή που φιλοξενεί 230 μεγαβάτ αιολικά. Αυτά τα έργα μόνο παίρνουν, δεν δίνουν, σημείωσε ο δήμαρχος. 1.500 στρέμματα είναι το πρώτο φωτοβολταϊκό δίπλα στα μαντριά”. Το χωροταξικό για τη Δυτική Μακεδονία έχει τελειώσει. 500 στρέμματα είναι η Γαλατινή και γύρω της είναι 25.000 στρέμματα φωτοβολταϊκά. Μέχρι στιγμής όλοι κωφεύουν. Δεν μπορούμε να παραδοθούμε. Έχουμε προσφύγει νομικά και στο ΣΤΕ και αναμένουμε αποφάσεις χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Είμαστε μπροστά σε ένα χρηματιστήριο, 5 ανεμογεννήτριες απέναντι από τη τη Σιάτιστα πωλήθηκαν από 2 εκ η άδεια”, υπογράμμισε.

Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα τόνισε ότι είναι κάτω από 1.700 οι κάτοικοι της Γαλατινή με παραδοσιακή απασχόληση την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με τον κλάδο της γούνας με δώδεκα γουνοφόρες μονάδες. 40.000 βοσκοτόπων υπάρχουν, με αιγοπρόβατα και βοοειδή μη σταυλισμένα για να παράγονται τα παραδοσιακά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενου έτους στη ζώνη Εράτυρας-Γαλατινής έχουν χωροθετηθεί 994 μεγαβάτ σε έκταση 27.000 στρεμμάτων. Η κερδοφορία δεν έχει σταματημό. Μέρος μάλιστα της περιοχής είναι Natura, σημαντική περιοχή του όρους Μπούρινου-Βέλλιου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

18 Ι.Κ.Ε. και 18 φωτοβολταϊκοί σταθμοί στη Γαλατινή – 499,5 KW ο καθένας, 8,9991 MW η συνολική ισχύς

Προσφυγή του Δήμου Βοΐου κατά των περιβαλλοντικών όρων 24 φ/ β στη Γαλατινή- Χρήστος Ζευκλής :Μελετητές αδειοδοτούν και πουλούν τις άδειες σε πολυεθνικές

Κάτοικοι Γαλατινής:“Όχι στα φωτοβολταϊκά στο Άσκιο”-Συγκέντρωση στα Αλωνάκια

Ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά της Γαλατινής-Γιώργος Κασαπίδης: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο