Ο Δήμος Βοΐου κάλεσε την Κυριακή τους κατοίκους της Γαλατινής σε δημόσιο διάλογο με θέμα τον υπερβολικό αριθμό αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων που δημιουργούνται στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής ανέφερε ότι τα περισσότερα φωτοβολταϊκά βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο της αδειοδότησης και έχουν άλλα τρία στάδια μπροστά τους. «Μέσα στο Φλεβάρη θα δοθούν εγγυητικές και θα κριθούν πολλά από αυτά , πιστεύω θα έχουμε ανακατάταξη. Κάθε βδομάδα φυτρώνουν διαφορετικά», είπε ο ίδιος. «Υπάρχει και πρόταση για κατασκευή αιολικού , κάποιες ανεμογεννήτριες είναι στο δήμο Κοζάνης και οι άλλες μέσα στην Γαλατινή» συνέχισε. “Πολλές περιβαλλοντικές άδεις βγαίνουν από γερμανικές εταιρείες. Ο δήμος εισέπραξε 270.000 ευρώ για το αιολικό της Εράτυρας”.

Είναι σοβαρό το θέμα ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μιλώντας με θετικά λόγια για το δήμαρχο που καταθέτει μια τεκμηριωμένη πρόταση για τον άναρχο τρόπο αδειοδότησης των ΑΠΕ χωρίς ειδικό χωροταξικό . «Πήραμε αντίθετη θέση χωρίς να είμαστε αντίθετοι στις πράσινες τεχνολογίες. Δεν είναι επενδύσεις .Εμείς δεν έχουμε αποφασιστικό ρολό ούτε η περιφέρεια ούτε ο δήμος που απλά γνωμοδοτεί στα περιβαλλοντικά».

Μεταξύ των εταιρειών και των 28 αιτήσεων , αρκετές σωρεύονται σε τρεις γιγάντιες επιχειρήσεις, όπως αναλυτικά εξήγησε  .Η πρώτη , η European Solar Farms Greece επιχειρεί  σε 3.500 στρέμματα σε 12 κομμάτια , με έργα ισχύος  172 μεγαβάτ, η δεύτερη , η Eco Solar MΙΚΕ  σε σταθμό ισχύος  170 μεγαβάτ , σε 1530 στρέμματα και η τρίτη ΤΕΧΙΟ Ι.Κ.Ε. σε 2.000 στρέμματα με 45 μεγαβάτ

«Καταλαβαίνεται πόσο μεγάλα είναι τα συμφέρονται, αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν την εύνοια της νομοθεσίας. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όμως» «Ο ήλιος είναι δυόμιση φορές πιο δυνατός στην χώρα μας .Η Ελλάδα είναι το πρώτο μαγαζί. Αν είστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες» , τόνισε ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στο μεθοδευμένο τρόπο που κινούνται οι επενδυτές .

Ιωάννα Παπαδημητρίου