Το Λέχοβο είναι ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του όρους Βέρνου, κοντά στα σύνορα του νομού Φλώρινας με τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης. Ιδρύθηκε γύρω στα 1600 από κατατρεγμένους στασιαστές μετά την αποτυχία του Διονυσίου του Σκυλόσοφου των Τρικάλων. Πληθυσμιακά αυξήθηκε στα χρόνια του Αλή Πασά από κατατρεγμένους πάλι κατοίκους της Β. Ηπείρου και του Σουλίου. Αν και αρχικά ομιλούνταν η ελληνική και η αρβανίτικη διάλεκτος, στην συνέχεια επικράτησε η δεύτερη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Το χωριό πρωτοστάτησε σε όλους τους αγώνες του έθνους, με ιδιαίτερα ενεργή συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα. Έγινε το καταφύγιο και το ορμητήριο όλων των σωμάτων, που έδρασαν στη Δ. Μακεδονία. Όλοι οι επώνυμοι οπλαρχηγοί του Αγώνα (Π. Μελάς, Κατεχάκης, Δικώνυμος Μακρής, Σεϊμένης Γεώργιος κ.λ.π.) εκφράζονται με σεβασμό για το Λέχοβο στα απομνημονεύματα τους.

ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Το Λέχοβο συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44 με αποτέλεσμα οι κατοχικές δυνάμεις να το πυρπολήσουν εξολοκλήρου στις 23-7-1943 και για τρεις ημέρες ως αντίποινα. Αν και είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί στην Πτολεμαϊδα 50 άντρες του χωριού, ο τότε πρόεδρος του διαπραγματεύτηκε με τις κατοχικές δυνάμεις και αφού παρέδωσε 50 όπλα της Αντίστασης, οι συγχωριανοί του αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΟΙ 4 “ΘΗΣΑΥΡΟΙ” ΤΟΥ ΛΕΧΟΒΟΥ

Τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος που αποτυπώνουν τα 400 χρόνια ύπαρξης του χωριού, βρίσκονται ψηλά στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί κατόπιν συνεννόησης με τον Σύλλογο, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τους 4 “θησαυρούς” του χωριού: το Λαογραφικό Μουσείο, την Αστική Σχολή, την Βιβλιοθήκη όπως και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

Το Λαογραφικό Μουσείο

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1976 από τον Ενωτικό Σύλλογο με πρωτεργάτη Δάσκαλο Γεώργιο Γοράντη, και στεγάζεται στο πίσω τμήμα της Αστικής Σχολής. Στα εκθέματα του περιλαμβάνονται ιστορικά αντικείμενα, υφαντά, παραδοσιακές στολές, οικοσκευές και πλούσιο εκκλησιαστικό υλικό. Άξια αναφοράς είναι το Βημόθυρο του 1600, η εικόνα του Αγίου Δημητρίου του 1637/38 όπως και τα ιερά βιβλία της περιόδου 1600-1850.

Η Αστική Σχολή

Η Αστική Σχολή, είναι ένα παραδοσιακό κτίσμα του 1900 που χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο μέχρι το 1958, μετά ως κοινοτικό κατάστημα και από το 1984 στεγάζει στο πίσω τμήμα το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο και στο μπροστά έκθεση φωτογραφίας από το ιστορικό αρχείο του χωριού όπως και άλλο ενδιαφέρον υλικό.

Η βιβλιοθήκη

Προπολεμικά λειτουργούσε στο χωριό βιβλιοθήκη, η οποία στεγαζόταν σε ιδιόκτητο τριώροφο κτίριο και αριθμούσε 5.000 τόμους βιβλίων. Το 1943, η βιβλιοθήκη πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, ενώ το 1976 οργανώθηκε εκ νέου και στεγάστηκε σε νέο ιδιόκτητο κτήριο, συγκεντρώνοντας ότι διασώθηκε από τις καταστροφές του χωριού. Σήμερα αριθμεί πάνω από 7.500 τόμους βιβλίων.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Η εκκλησία ανεγέρθηκε το 1812 και ανακαινίστηκε το 1868. Έχει μεγάλης αισθητικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο Ηπειρωτών Ταλιαδούρων του 1864, δεσποτικό θρόνο, άμβωνα και προσκυνητάρια. Σημείο αναφοράς της εκκλησίας είναι και το μεγαλοπρεπές καμπαναριό της.

Εκτός από τα παραπάνω άξιοθέατα οι επισκέπτες θα δουν στην κεντρική πλατεία τον αιωνόβιο Γεροπλάτανο, ενώ στην μία πλευρά της Αστικής Σχολής βρίσκονται οι παραδοσιακές κρήνες κατασκευής του 1908. Από την πλατεία ξεκινάνε και τα Μονοπάτια της Ειρήνης, η κυκλική πεζοπορική και ποδηλατική διαδρομή των 40 χλμ που περνάει από το Λέχοβο, το Νυμφαίο, το Σκλήθρο και το Λιμνοχώρι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ενωτικός Σύλλογος Λεχοβιτών “Ο προφήτης Ηλίας”

Διεύθυνση: Κεντρική πλατεία Λεχόβου

Τηλέφωνα: +30 23860 71 304

Email: [email protected]

Ώρες λειτουργίας: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και ημέρες λειτουργίας. Παρακαλώ επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με τον Σύλλογο για να κανονίσουν την υποδοχή και ξενάγηση σας στους αντίστοιχους χώρους.

Είσοδος: Δωρεάν είσοδος και ξενάγηση

Διαμονή στο Λέχοβο: Ξενώνας Μονοπάτι

Πηγή: visitwesternmacedonia.gr