Φέτος λόγω κορωνοιού Νηάημερου γιοκ. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον ζωντανή και όχι σαν μια γλυκιά περσινή ανάμνηση, την πιο λαχταριστή του γεύση! Αυτήν του Νηαημεριώτ’κου χαλβά! Τραγανός με καραμελωμένη σκούρα πέτσα από πάνω, μοσχομυριστός με μπόλικα αμύγδαλα και καλό βούτυρο από μέσα, καλοτσιγαρισμένος και ζεστός, ο Νηαημεριώτ’κος χαλβάς, σπιτικός ή αγοραστός από τον Νταβάνη κάποτε, παραμένει σταθερά για πολλές γενιές Κοζανιτών η πιο λαχταριστή γεύση του Οκτωβρίου, το απόλυτο γαστρονομικό φετίχ του Νηάημερου, ο οποίος καθιερώθηκε σαν την πιο μεγάλη εμποροπανήγυρη της ευρύτερης περιοχής Σερβίων -Κοζάνης από τις αρχές του 18ου αιώνα, επί Τουρκοκρατίας ακόμα.
Γι’ αυτό, μέρα που είναι σήμερα, ας γιορτάσουμε τον Νηαημεριώτ’κο χαλβά live, και όχι ως κομμάτι εικονικής πραγματικότητας, αν μη τι άλλο, τον χρειαζόμαστε επιτακτικά για να γλυκάνει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε λόγω του κορωνοιού.
Να και μια συνταγή από παλιά Κοζανίτισα νοικοκυρά, για όσες ή όσους σκεφτούν να τον απολαύσουν home made.

ΧΑΛΒΑΣ ΝΙΑΜΕΡΙΩΤΙΚΟΣ I
ΥΛΙΚΑ
Για την καραμέλα
1 φλιτζανάκι του καφέ καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι ζάχαρη
Για το μείγμα του χαλβά
3 ποτήρια νεζεστέ
7 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
2 φλιτζανάκια του καφέ καλαμποκέλαιο
1½ ποτήρι ασπρισμένα αμύγδαλα
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο φέτας πρόβειο ή κατσικίσιο
Για την πέτσα
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο φέτας
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτάμε για 2-3 λεπτά τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει, τα στραγγίζουμε, αφαιρούμε την φλούδα τους και τα καβουρδίζουμε με το βιτάμ. Ανακατεύουμε τον νεζεστέ με τη ζάχαρη και διαλύουμε το μείγμα σε 7 ποτήρια νερό. Σε μέτρια φωτιά βάζουμε σε τηγάνι 1/2 ποτήρι ζάχαρη μαζί με το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το μείγμα κατά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει καλά η καραμέλα και πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε το διάλυμα με το νεζεστέ ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Τσιγαρίζουμε καλά το μείγμα για αρκετή ώρα και μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε λίγο-λίγο το καλαμποκέλαιο πρώτα και μετά το καλό βούτυρο. Όταν αρχίσει και δένει καλά το μείγμα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα συνεχίζοντας λίγο ακόμα το τσιγάρισμα. Για να κάνει καλή πέτσα η επιφάνεια του χαλβά βάζουμε σε άλλο τηγάνι να κάψουν καλά 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο φέτας και 1 κουταλιά ζάχαρη και γυρίζουμε εκεί το μείγμα για να τηγανιστεί καλά η κάτω επιφάνεια του. Για να γίνει καλύτερη η πέτσα, όταν τελειώσει το τσιγάρισμα, γυρίζουμε ανάποδα τον χαλβά σε ταψί και το βάζουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά.

Από το βιβλίο “Γεύσεις από Παλιά Κοζάνη” Τόμος II, των Ματίνας Τσικριτζή Μόμτσιου και Φανής Φτάκα -Τσικριτζή.

Πηγή fb:Φανή Φτάκα