Ένα πολύ σημαντικό έργο που αναβαθμίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2023, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής και ο Ανάδοχος του έργου, υπέγραψαν τη σύμβαση του έργου: «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων ΤΔ Σιάτιστας, Ν. Κοζάνης» προϋπολογισμού 3.190.381,34 ευρώ (με ΦΠΑ).

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομικού Μενέλαος Μακρυγιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταποίησης, Επιχειρηματικότητας και Ισότητας Ευφροσύνη Ντιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης, Πράσινου Μετασχηματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και καινοτομίας Στέργιος Κιάνας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γεώργιος Βαβλιάρας.

Η χρηματοδότηση του έργου ξεκίνησε από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, ενώ το 2020 μεταφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου κύριος είναι η ΔΕΥΑ Βοΐου και φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου.

Η εγκατάσταση θα δέχεται τα αστικά λύματα και τα βοθρολύματα από τον οικισμό της Σιάτιστας και είναι σχεδιασμένη να εξυπηρετεί 8.100 κατοίκους, με δυνατότητα παραλαβής επιπλέον βοθρολυμάτων συνολικής ημερήσιας παροχής 20 m3.

Το έργο περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη:

• Εγκατάσταση επεξεργασίας, από τα έργα εισόδου – προεπεξεργασίας μέχρι το φρεάτιο εξόδου, εντός των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης της ΕΕΛ.

• Διασύνδεση των έργων εισόδου με τον αγωγό του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης του οικισμού, που φθάνει μέχρι το όριο του γηπέδου της ΕΕΛ.

• Διασύνδεση της εκροής του επεξεργασμένου νερού με κλειστό αγωγό εκροής και η κατασκευή του αγωγού αυτού, ο οποίος θα εγκατασταθεί υπόγεια σε όρυγμα κατά μήκος του υδατορέματος Κοντολάκκια και του παράπλευρου αγροτικού δρόμου, σε συνολικό μήκος 1150m προς τα κατάντη, με αγωγό PVC, σειρά 41 / Φ500, με σκοπό την διευθέτηση των επεξεργασμένων λυμάτων.

Τελικός αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων θα είναι ο ποταμός Αλιάκμονας, προστατεύοντας τον έτσι από τη διοχέτευση σ’ αυτόν, ανεξέλεγκτα, ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δρα ενιαία και πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας και συγχρόνως πιστή στις δεσμεύσεις της, συνεχίζει να σχεδιάζει, να προγραμματίζει και να υλοποιεί έργα υποδομών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Δυτικομακεδόνων και του περιβάλλοντος.