Δίνεται η δυνατότητα επανυποβολής των σχετικών αιτημάτων εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, από τους ενδιαφερομένους επενδυτές έναντι αποζημίωσης

«Φρένο» στην απεγκατάσταση αδειοδοτημένων και λειτουργουσών μονάδων ΑΠΕ, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί δίχως την απαιτούμενη αδειοδότηση, επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που έχει περιληφθεί σε πολυνομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δίνει τη δυνατότητα επανυποβολής των σχετικών αιτημάτων εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, από τους ενδιαφερομένους επενδυτές έναντι αποζημίωσης.
Αφορά αφενός εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και των συνοδών τους έργων και κατασκευών που εξυπηρετούν τη λειτουργία τους αλλά και την πρόσβαση σε αυτές (π.χ. οδοποιία) και αφετέρου εγκαταστάσεις του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Υπαγωγή στη ρύθμιση

Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν όσες υποδομές έχουν εγκατασταθεί έως και προχθές (18 Οκτωβρίου 2022), χωρίς τη σχετική άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές εκτάσεις αλλά και σε ορισμένες δημόσιες εκτάσεις όπως σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή πετρώδεις εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών. Θα πρέπει ωστόσο να είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα σχετική αίτηση εκκίνησης της διαδικασίας στην οικεία Δασική Υπηρεσία. Αυτά τα έργα θα μπορούν να λαμβάνουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 την έγκριση επέμβασης, καταβάλλοντας το διπλάσιο αντάλλαγμα χρήσης γης και υλοποιώντας υποχρεωτική αναδάσωση ή δάσωση για έκταση ίση με το διπλάσιο εμβαδό εκείνης που εκχερσώθηκε προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Σε περίπτωση που για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ή το έργο απαιτείται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ή υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (Π.Π.Δ.), με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η έγκριση επέμβασης θα ενσωματώνεται σε αυτές.
Μετά την έκδοση Α.Ε.Π.Ο. ή Π.Π.Δ. και πάλι με υπουργική απόφαση ή απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός ενός μήνα από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος θα εκδίδεται πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα της δασικής υπηρεσίας με την οποία, μεταξύ άλλων, θα αναφέρονται σε αυτήν το ύψος του ανταλλάγματος χρήσης καθώς και η θέση και το εμβαδόν της προς αναδάσωση έκτασης.

Εφόσον τελικά εκδοθεί η απόφαση έγκρισης επέμβασης για τα έργα ΑΠΕ ή τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θα αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής που έχουν εκδοθεί και η επιβολή προστίμων κατεδάφισης, και οι σχετικές πράξεις θα ανακαλούνται από τη δασική υπηρεσία.

Πηγή: worldemergynews.gr