Πτολεμαίος Solar, Μαγούλα Solar και Ευρυνόμη Solar ετοιμάζουν έργα σε Δυτ. Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα

Στη σύσταση τριών κοινών εταιριών που θα δραστηριοποιηθούν στον χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας προχωρούν η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η θυγατρική του ομίλου Motor Oil, Unagi.

Πρόκειται για τις εταιρίες Πτολεμαίος Solar, Μαγούλα Solar και Ευρυνόμη Solar οι οποίες στόχο έχουν να κατασκευάσουν τα αντίστοιχα έργα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 300 MW τα οποία έχουν ήδη λάβει όρους σύνδεσης και πολύ σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή τους.

Στις τρεις εταιρίες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Unagi μετέχουν με ποσοστό 49% και 51% ενώ επικεφαλής τους είναι ο Κωνσταντίνος Μαύρος της ΔΕΗ ΑΝ και ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου της More δηλαδή της θυγατρικής του ομίλου Motor Oil που δραστηριοποιείται στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Το προφίλ των εταιριών

Αναλυτικότερα στην Πτολεμαίος Solar που έχει μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ το 49% κατέχει η ΔΕΗ ΑΝ και το 51% η Unagi. Πρόεδρος είναι ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου και αναπληρωτής πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαύρος ενώ μέλη έχουν οριστεί ο Χρήστος Κεραμιώτης, ο Παναγιώτης Ζιώγος και ο Κυριακούλης Στρατάκος.

Στη Μαγούλα Solar με μετοχικό κεφάλαιο επίσης 200.000 ευρώ η ΔΕΗ ΑΝ κατέχει το 51% και η Unagi το 49% ενώ η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου είναι ίδια με αυτή της Πτολεμαίος Solar και ο Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου είναι πρόεδρος με τον Κωνσταντίνο Μαύρο αναπληρωτή του.

Η τρίτη εταιρία Ευρυνόμη Solar έχει μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των μετοχών (51%) ανήκει στην Unagi και το 49% στη ΔΕΗ ΑΝ και το διοικητικό συμβούλιο παραμένει ίδιο όπως και στις άλλες δύο εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της εταιρείας είναι αορίστου χρόνου και σκοπός της είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, οι κατασκευαστικές εργασίες, η κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η παροχή υπηρεσιών εκπόνησης ενεργειακών μελετών (θερμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών, πυρηνικών κλπ) και το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος.

Στρατηγική συνεργασία

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύσταση των τριών εταιριών είναι μια τυπική κίνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της ΔΕΗ και του ομίλου Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Motor Oil έχει εξαγοράσει μέσω της θυγατρικής του More το 75% της Unagi που είναι εταιρία συμμετοχών των αδελφών Γιώργου και Χρήστου Μανωλόπουλου οι οποίοι διατηρούν μερίδιο 25%. Η Unagi με τη σειρά της κατέχει μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Unagi κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα.

Το 49% αυτών των εταιριών έχει περάσει στον έλεγχο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων περνάει πλέον από κοινού στις θυγατρικές της ΔΕΗ και της Motor Oil, με τις δύο εταιρείες να εδραιώνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της πράσινης μετάβασης μετά και την πρώτη σύμπραξη μέσω της κοινής εταιρείας Hellenic Hydrogen στην αγορά του «πράσινου» υδρογόνου.

Η συνεργασία των δύο εταιριών αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω αφού τα κοινά φωτοβολταϊκά της Unagi θα προχωρήσουν με PPAs που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ Προμήθεια. Την ενέργεια, δηλαδή, που θα παράγουν θα την αγοράζει η ΔΕΗ στη βάση μακροπρόθεσμου διμερούς συμβολαίου και σε προσυμφωνημένη τιμή για την εξυπηρέτηση των πελατών της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύσταση των τριών εταιριών και η έναρξη κατασκευής των τριών φωτοβολταϊκών επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό τόσο της Motor Oil όσο και της ΔΕΗ.

Πηγή: worldenergynews.gr