Ανακοινώθηκε το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2022-2031. Ένα μεγάλο μέρος του προγραμματισμού αναφέρεται στην επέκταση του μελλοντικού αγωγού υψηλής πίεσης της Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη των Ιωαννίνων. Το σημείο σύνδεσης θα είναι το βανοστάσιο Κομνηνά (τέλος του αγωγού ΥΠ 30″ προς Δυτική Μακεδονία). Το έργο βρίσκεται υπό προκαταρκτική σχεδιασμό σχετικά με τη όδευση, διαστασιολόγηση, εκτίμηση κόστους κ.λπ. Τα εξεταζόμενα σενάρια περιλαμβάνουν αγωγό ΥΠ 16” κατά προσέγγιση μήκους 210-220 χιλιομέτρων.

Αγωγός Υψηλής Πίεσης στη Δυτική Μακεδονία

Σκοπός του έργου είναι η εγκατάσταση Σταθμού Μέτρησης/Ρύθμισης (μαζί με τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποστηρικτικό εξοπλισμό) στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας για την προμήθεια φυσικού αερίου. Ο σταθμός Μ/Ρ θα συνδεθεί με τον κλάδο 10” Αρσένιο-Βέροια, το οποίο αποτελεί μέρος του αγωγού ΥΠ 30’’ στη Δυτική Μακεδονία (ήδη προγραμματισμένο έργο) ανάντη και κατάντη με το αναμενόμενο δίκτυο διανομής της ΔΕΔΑ.

Το έργο περιλαμβάνεται σε συνέχεια της στήριξης της πολιτικής απολιγνιτοποίησης της χώρας όπως ανακοινώθηκε από το Ελληνικό Κράτος και αφορά στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου κλάδου αγωγού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη ο νέος αγωγός αποτελείται από 156 χλμ αγωγού υψηλής πίεσης από τα οποία :

• 94 χλμ/30” ΥΠ ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα καταλήγει βόρεια της Πτολεμαΐδας (νέο βανοστάστιο Κομνηνά)

• 28,2 χλμ/ 14” ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ Καρδιάς

• 9,1 χλμ/10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Άσπρος Καρδιάς

• 3,5 χλμ/10’’ ΥΠ κλάδος για την σύνδεση με το Μ/Ρ Περδίκα Εορδαίας

• 21,3 χλμ/ 10” ΥΠ κλάδος για την τροφοδοσία των περιοχών Βέροια/Νάουσα και προβλέψεις μελλοντικών επεκτάσεων.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς επίσης και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή. Η δυναμικότητα του σταθμού μέτρησης εκτιμάται στα 50.000 Nm3/h.

Το σχέδιο του έργου έχει ευθυγραμμιστεί µε τη στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή και ειδικότερα θα κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι συμβατό για µεταφορά H2 µέχρι 100%. Ως εκ τούτου, και σε συνδυασμό με το σχέδιο White Dragon για την παραγωγή υδρογόνου στην περιοχή, θα ξεκινήσει δράσεις για την προσαρμογή του υδρογόνου.

Τρόπος Χρηματοδότησης : Ίδια κεφάλαια ΔΕΣΦΑ ή δάνειο, πιθανή επιχορήγηση ΕΣΠΑ 2021- 2027Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας ορίστηκε ο Αύγουστος 2023και ημερομηνία ένταξης στο σύστημα ο Σεπτέμβριος 2023Τρέχων προϋπολογισμός 2,8 εκατ. €.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος με αυτές στις εξελίξεις , όταν οι τηλεθερμάνσεις θα βασίζονται στο αέριο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου