Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 13ης Αυγούστου (ΦΕΚ 143/Α/2021) αφορά τα έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις. Το τρίτο άρθρο αναφέρεται στην κάθετη οργάνωση και υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκριμένα η παράγραφος 4 του τρίτου άρθρου αναφέρει: «Οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με το παρόν με το προσωπικό, την οργάνωση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τα οχήματα που είχαν την 1η Αυγούστου 2021. Μεταγενέστερες μεταβολές πάσης φύσεως δεν λαμβάνονται υπόψη».

Στις 10 Αυγούστου όμως  με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη τέσσερα τζιπ της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα των δασικών υπηρεσιών της Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας – τρία από δωρεές του TAP AG και του ομίλου Ελλάκτωρ διατίθενται πλέον στη Διεύθυνση Χωροταξικής Πολιτικής, στο Τμήμα Ελέγχου και Υλικών Δημόσιων Έργων Δυτικής Μακεδονίας, στη Διεύθυνση Υδάτων και στη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. Προφανώς και η μεταβολή αυτή έγινε μετά την 1η Αυγούστου 2021, οπότε αναμένουμε να μην ληφθεί υπόψιν.

Είναι ενδεικτική όμως της δύναμης που έχουν αποκτήσει οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να λαμβάνουν αποφάσεις κατά το δοκούν. Όταν την ίδια μέρα, στις 10 Αυγούστου ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκας  μιλούσε για την έκδοση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το αμέσως προσεχές διάστημα, στο οποίο προωθείται η υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών των αποκεντρωμένων διοικήσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και δεν φτάνει αυτό. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε αποδεχτεί τις δωρεές για την εξυπηρέτηση των αναγκών των δασικών υπηρεσιών. Αλλά και οι εταιρείες επίσης είχαν δωρίσει τα οχήματα για την εξυπηρέτηση των δασικών υπηρεσιών.

Επιτέλους θα ελέγξει κανείς τον τρόπο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας ή πάλι θα μείνουμε θεατές στο ίδιο έργο;

Διαβάστε εδώ την απόφαση του συντονιστή της ΑΔΗΔΜ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Να πώς ο Συντονιστής της ΑΔΗΔΜ επιταχύνει το κυβερνητικό έργο

Αποδυναμώνονται οι δασικές υπηρεσίες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας-Τέσσερα οχήματα -δωρεές του TAP AG και του Ελλάκτωρ διατίθενται με απόφαση του Συντονιστή της ΑΔΗΔΜ για κάλυψη άλλων αναγκών